Meghalt a libanoni síiták szellemi vezetője

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy bejrúti kórházban vasárnap 74 éves korában elhunyt Mohammed Huszein Fadlallah nagyajatolláh, a síita iszlám egyik legtekintélyesebb vezetője.
 

 

“az afganisztáni talibánt is bírálta” – Kéne egy kis népességföldrajzot meg idegen nyelveket tanulni a hír fordítójának. Talib – talibán (pastu nyelven). Magyarul tálib – tálibok. Az angolban meghagyták az eredeti -an többesszám-jelet, ennek megvan a maga oka. (Nem honosodott meg a szó. Olyan, mint a bacterium bacteria vagy a mediuum, media.)

Síiták gyászolják Mohammed Huszein Fadlallah nagyajatolláhot.
Reuters – Khalil Hassan A főpapot gyakran nevezték a libanoni síita mozgalom, a Hezbollah szellemi atyjának, amit mind a nagyajatollah, mind a szervezet tagadott. Ezzel együtt Fadlallahnak elévülhetetlen szerepe van a korábban marginalizált libanoni síiták politikai megerősödésében.

Az iraki születésű főpap tanulmányait Nedzsefben végezte, 1966-tól élt a libanoni fővárosban. Támogatta az iráni iszlám forradalmat, bírálta az Egyesült Államokat és Izraelt, a zsidó állammal szembeni öngyilkos merényleteket szükséges eszköznek tartotta. A nyolcvanas években máig tisztázatlan szerepet töltött be (kitaláló, vagy közvetítő) a Hezbollah emberrablási-, és terrorakcióiban.

1985-ben túlélt egy pokolgépes merényletet, mely nyolcvan emberéletet követelt, s amelyet állítólag az amerikai hírszerzés, a CIA tervelt ki ellene. Nézetei idővel mérséklődtek, és ma már pragmatikus gondolkodású szellemi vezetőként tartják számon az iszlám világban. Több fatvát (vallási iránymutatást) adott ki a nők védelmében: elítélte a női körülmetélést és a családon belüli „becsület-gyilkosságokat”, engedélyezettnek tartotta, hogy egy nő visszaüssön, ha a férje kezet emel rá, és engedélyzete, hogy a nők festett körmökkel jelenjenek meg az imákon.

Határozott ellenzője volt Szaddám Huszein iraki elnök rendszerének (alapítója volt Nuri Al-Maliki iraki kormányfő korábbi rendszerellenes, Dawa pártjának), de az amerikaiak iraki háborúját ellenezte. Üdvözölte Barack Obama amerikai elnök megválasztását („mert a párbeszéd embere” – mondta róla a nagyajatollah egy interjúban), de bírálta ötlettelen közel-keleti politikáját. Ugyanakkor Fadlallah ellenezte Oszama Bin Laden terroristavezér szent háborúját, és az afganisztáni talibánt is bírálta, amely szerinte az iszlám egyik szektáját képviseli.

 

[popup][/popup]