A palesztin vezetés közeledése az amerikai zsidó lobbi felé

Írta: Karpat.info - Rovat: Hírek - lapszemle

A palesztinok mindig tartottak a washingtoni zsidó lobbitól, ám a legújabb jelek szerint most megpróbálnak inkább közeledni felé. Mahmúd Abbász palesztin elnök június eleji washingtoni látogatásán együtt vacsorázott mintegy harminc befolyásos amerikai zsidó vezetővel.
 

 

A mindkét fél által kölcsönösen sikeresként értékelt találkozón Abbász 90 percen keresztül türelmesen válaszolt a rázúduló kérdésekre, érintve olyan kényes témákat is, mint a közel-keleti béketárgyalások, a palesztin sajtóban megjelenő Izrael-ellenes lázítás, a terrorizmus és a holokauszt.

Drámai elmozdulás volt ez a palesztinok részéről, akik mindeddig hagyományosan félelemmel vegyes tisztelettel, ellenszenvvel és irigységgel tekintettek az amerikai zsidó vezetőkre Washington Izrael-párti politikájára gyakorolt erős befolyásuk miatt. Palesztin források szerint Abbász most első alkalommal folytatott megbeszélést zsidó vezetők ilyen széles körű és vegyes összetételű csoportjával.

A palesztin elnök az AP amerikai hírügynökségnek kifejtette: úgy véli, hiba lenne figyelmen kívül hagyni ezeket az intézményeket és közösségeket arra hivatkozva, hogy “úgyis ellenünk vannak, és ezért nem érdemes szóba állni velük. Le kell ülni velük beszélni s megpróbálni meggyőzni őket.”

Abbász elmondása szerint fontosnak tartotta, hogy elmagyarázza álláspontját az amerikai közvetítéssel mostanában kezdődő béketárgyalásokat illetően. Hangsúlyozta beszélgetőpartnerei előtt, hogy továbbra is fenntartja: mindaddig nem kezd közvetlen tárgyalásokat Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel, amíg újabb előrelépések nem történnek.

A vacsorán ugyanakkor számos békülékeny kijelentést tett. Ismételten elítélte az erőszakot és a holokauszttagadást, elismerte a zsidók kötődését a Szentföldhöz, és arról is beszámolt, hogy kormánya képviseltette magát oroszországi és lengyelországi holokausztmegemlékezéseken. Az elnök azt is közölte, hogy elfogadja Izrael biztonsági aggályait, és be fog engedni külföldi csapatokat egy jövőbeli palesztin állam területére a béke fenntartásának elősegítése érdekében.

A találkozót a közel-keleti békefolyamattal foglalkozó Daniel Abraham Központban tartották. Az amerikai zsidóság olyan vezető képviselői voltak jelen, mint Elliot Abrams, a Reagen- és a Bush-kormány volt tisztségviselője, Sandy Berger, Bill Clinton egykori nemzetbiztonsági tanácsadója, Mortimer Zuckerman kiadótulajdonos és ingatlanmágnás, valamint az AIPAC zsidó lobbicsoportnak, a nagyobb amerikai zsidó szervezetek elnöki konferenciájának (CPMAJO) és a Rágalmazásellenes Liga (ADL) amerikai zsidó jogvédő szervezetnek a vezetői.

A Daniel Abraham Központ elnöke elmondta, hogy Abbász egyes szavai nagy benyomást gyakoroltak a hallgatóságra. Az erőszak egyértelmű elutasítása például nagyon erőteljes kijelentés volt, és különösen nagy hatást keltett – mondta Robert Wexler. Hozzátette: a résztvevők méltányolták Abbász kezdeményezését, amellyel közeledni próbált a zsidó közösséghez. A találkozó egyedülálló lehetőség volt arra, hogy nyílt párbeszéd jöjjön létre a palesztin vezetés és az amerikai zsidó közösség között, ahol korábban erre nem volt példa – jegyezte meg a központ elnöke.

A palesztin elnök maga ragaszkodott hozzá, hogy a beszélgetést rögzítsék. Egy rövid arab nyelvű bevezető után angolul folytatta a társalgást, hogy jobban kapcsolatot tudjon teremteni a hallgatósággal. Résztvevők elmondása szerint a palesztin vezető annyira belemerült az eszmecserébe, hogy nem is nyúlt hozzá a vacsorájához.

Abbász szeretné, ha a párbeszéd folytatódna, s ennek reményében meghívta az amerikai zsidó vezetőket Ciszjordániába. Ezenkívül a közeljövőben hasonló találkozót tervez franciaországi zsidó vezetőkkel is.

 

[popup][/popup]