Menekülő zsidókról csinál filmet Szász János

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Szász János Goodbye Komárom címmel megtörtént eseten alapuló, angol nyelvű filmet forgatna egy zsidó családról, akik 1947 telén, a jeges Dunán át menekültek el Magyarországról. A főszerepek egy részére híres angol színészeket keresnek.
 

 

Szász János (Witman fiúk, Ópium) A nagy füzet című filmterve jó úton halad a megvalósulás felé: az Agota Kristof regényén alapuló filmbe egy francia és egy osztrák koprodukciós partner is beszállt, a rendező pedig ezen a héten találkozik először személyesen azzal a neves francia színésznővel, akit kinézett a főszerepre, a nagymama megformálására, aki mellett Ulrich Thomsen és Tóth Orsi már biztosan szerepel a filmben. Szász reményei szerint A nagy füzet forgatása a jövő évben kezdődik majd, de a rendezőt időközben egy másik film is megtalálta.

A Goodbye Komárom munkacímű film forgatókönyvét a magyar származású, Amerikában élő, harmincnyolc éves Amir Kovács írta (Sheldon E. Schiffer társírói közreműködésével), saját apjának és nagyszüleinek a története alapján. A film 1946-47-ben játszódik egy év leforgása alatt. Ott kezdődik, hogy Amir nagyszülei, akiket – Szász szavaival – a háború szele elfújt különböző helyekre, visszatérnek Magyarországra, és megpróbálnak új életet kezdeni, de kiderül, hogy a városban az előítélet légköre a háború befejezésével egyáltalán nem szűnt meg. A városban ugyanúgy kiközösítik őket, mint a háború alatt. A történet tragikus vége, hogy a kisváros zsidó közössége, köztük Amir nagyszülei tíz év körüli kisfiukkal, Gyurival együtt a Dunán át menekülnek ki az országból. A film jelentős része az átkelés alatt, a gyilkos, jeges Dunában játszódik.

Szász szerint “a megvetés, a gyűlölködés nem múlik el gombnyomásra. Sokan gondolják, hogy a bélyeg a második világháború befejezésével eltűnt, de ez nem igaz”. A rendezőt különösen az fogta meg a forgatókönyvben, hogy “nem egy fekete-fehér sztori, amiben a zsidó emberek jók, a magyarok pedig rosszak, hanem árnyalt történet, amely egy ma is létező hazai és világméretű problémával foglalkozik. A másság megvetése, üldözése, kirekesztése, mind-mind mai probléma”. Szász mindjárt fel is hoz egy kurrens példát: “Dél-Afrikában megy a focivébé, és a szünetekben azt hirdetik, hogy ‘mondj nemet a rasszizmusra’. Nem véletlen!”.

A forgatókönyve megvalósításához alkotótársakat kereső Kovács először Neményi Ádám (S.O.S. szerelem!, Puskás Hungary, Made in Hungária) producerre talált rá, és Neményi volt az, aki felkérte Szászt a film megrendezésére. “Egy ilyen lírai, mély érzelmekkel teli filmhez Szász Jánost tartom a legjobb magyar rendezőnek” – magyarázza Neményi. A producer elmondta, hogy jelenlegi terveik szerint javarészt amerikai pénzből, angol nyelven valósítanák meg a filmet, de Magyarországon forgatnának – a helyszínkeresés már meg is kezdődött, és valószínűleg Győrben forgatnak majd.

A lehetséges szereposztásról Szász konkrétumokat még nem akar mondani, de annyit elárul, hogy elképzelései szerint magyar és külföldi színészek is szerepelnének a filmben, és van két-három olyan főszerep, amelyre nagynevű angol színészeket szeretne megnyerni.
 

[popup][/popup]