Európai zsidók: az EU ne nevezzen terrorszervezetet segélyszervezetnek

Írta: ATV - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Európai Zsidó Kongresszus azt állítja, hogy a segélyszervezet megfelel egy terrorszervezet Európában meghatározott ismérveinek.

 

Az európai zsidó közösségeket összefogó és érdekeiket védő Európai Zsidó Kongresszus kérvényezte, hogy a gázai blokádot áttörő flottillát irányító „Emberi Szabadságjogok és Humanitárius Segélyek Alapítványát”, közismert nevén IHH-t (török nyelven Insani Yardim Vakfi) tegyék a betiltott terrorista szervezetek Európai Unió által vezetett listájára, vagyonát foglalják le és bankszámláit zárolják.

A Dr. Moshe Kantor által aláírt kérvény leszögezi, hogy az IHH egy „olyan szervezet, amely köztudottan kapcsolatban áll terrorista szervezetekkel, és humanitárius szervezetnek álcázva működik.” A kongresszus szerint az IHH terrorista kapcsolatai egyértelműen megfelelnek az azonnali betiltáshoz vezető, EU által meghatározott kritériumoknak.

Különösen az IHH és a Hamasz kapcsolatát hangsúlyozzák, „amely egyértelműen szerepel az EU terrorszervezeteket feltüntető listáján, illetve az IHH-nak a Muszlim Testvériség Mozgalomhoz kapcsolódó Union of the Good (a jók uniója) szervezetben betöltött tagságát. A Union of the Good 2008-ban az Egyesült Államokban terrorszervezetté lett nyilvánítva.

A szervezet levelében rámutatott, hogy az EU irányelvei szerint a terrorizmus olyan egyének és csoportok által elkövetett terrorcselekményeket jelent, amelyek elkövetéséről, megkísérléséről vagy elkövetésükben való részvételről pontos, bizonyított információk állnak rendelkezésre. A terrorista cselekedetek a terrorista csoportok tevékenységének irányítását, vagy az abban való részvételt, illetve annak pénzzel vagy más anyagi erőforrásokkal való támogatását foglalják magukban.”

A levél idéz egy riportot a dán Nemzetközi Tanulmányok Intézetétől. Ebben megtalálható, hogy az 1990-es években az IHH az al-Qaidával, és számos dzsihádot képviselő globális hálózattal tartott fenn kapcsolatokat, és hogy a török kormány 1997-ben vizsgálatot indított az IHH-val szemben, miután értesültek arról, hogy az IHH iszlám terroristáktól automata fegyvereket vásárolt.

Az Európai Zsidó Kongresszus szerint a török kormány rajtaütött a szervezet isztambuli irodáján és fegyvereket, robbanóanyagokat és bombák gyártására vonatkozó útmutatásokat, továbbá az IHH Afganisztánban, Kenyában, valamint Boszniában folytatott terrorcselekményeire utaló dokumentumokat találtak. Ezen kívül a CIA 1996-ban az IHH-t szélsőséges, radikális, terrorizmussal kapcsolódó szervezetnek nyilvánította. A jelentés szerint francia felderítők azt találták, hogy az 1990-es évek közepén az IHH vezetői dzsihádistáknak szállítottak pénzt, lőfegyvereket és robbanóanyagokat az említett országokba.

 

[popup][/popup]