Visszavonult a zsidókat pokolba küldő Helen Thomas

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nyugdíjba vonul Helen Thomas, a Fehér Ház riportere, akit az előző napokban számos bírálat ért, miután a pokolba küldte a zsidókat, és azt mondta, menjenek bárhova Izraelből, Lengyelországba, Németországba vagy Amerikába. Munkaadója, a Hearst médiacsoport is elhatárolódott tőle.
 

 

Váratlanul nyugdíjba vonult hétfőn a washingtoni Fehér Ház legendás riportere, Helen Thomas, akit már az elnöki hivatal is bírált zsidókkal kapcsolatos nyilatkozata miatt. Thomas visszavonulását munkaadója, a Hearst médiacsoport hírszolgálat jelentette be. Robert Gibbs fehér házi szóvivő aznap “sértőnek és helytelennek” nevezte az idős újságíró szavait.

Az előző napokban éles bírálatok érték Thomast egy a zsidókkal kapcsolatos kijelentése miatt; Ari Fleischer volt kormányszóvivő úgy reagált, hogy ezért állásával kellene fizetnie.

A Fehér Házi sajtó nagyasszonyaként emlegetett 89 éves hölgy a napokban úgy nyilatkozott: “a zsidók menjenek a pokolba Izraelből (…) menjenek haza (…) menjenek vissza Lengyelországba, Németországba, Amerikába vagy mindenhova máshova”.

Múlt héten – még megjegyzései előtt – azt a kérdést feszegette egy fehér házi sajtótájékoztatón, hogy az Egyesült Államok miért nem ítélte el élesen a gázai segélyflottilla elleni izraeli kommandós támadást, amely kilenc aktivista halálát követelte. Thomas “szándékos mészárlásnak” nevezte az izraeli akciót, megjegyezve, “ha bármely más ország tette volna ezt, már fegyverben lennénk”.

Az idős újságíró – aki rangjánál fogva a fehér házi sajtóértekezleteken az újságírók között az első sorban ül – kijelentésével bírálatok özönét váltotta ki.

Ari Fleischer, aki a Bush-kormány alatt volt szóvivő, és elmondása szerint annak idején kedvelte Thomast, arra szólította fel a Hearst Newspapers médiacsoportot: váljon meg az újságírótól. Thomas megdöbbentő kijelentése szerinte a vallási tisztogatás pártolásával ér fel. “Ha egy újságíró ilyet mondott volna a feketékről vagy a hispánokról, már nem lenne állása” – mondta.

Az egyébként liberális nézeteiről ismert Thomast alkalmazó Hearst-csoport nem rúgta ki az újságírót, szóvivője közölte: mélyen sajnálják, amit Thomas mondott, az nem tükrözi a Hearst véleményét, és Thomas bocsánatot kért.

Thomas saját honlapján rövid bocsánatkéréssel reagált. “Mélyen sajnálom, amit a múlt héten mondtam az izraeliekről és a palesztinokról. (Megjegyzéseim) nem tükrözik azt az őszinte hitemet, hogy csak akkor köszönt béke a Közel-Keletre, ha minden fél elismeri, hogy kölcsönös tiszteletre és toleranciára van szükség. Hamar jöjjön el ez a nap” – írta. A bírálókat ez nem elégítette ki, mint mondták, nem vonta vissza elfogadhatatlan nézeteit.

A libanoni bevándorlók lányaként született, a palesztinok ügyével szimpatizáló Helen Thomas tíz amerikai elnök működéséről tudósított a Fehér Házból, karrierje csaknem 60 évig tartott. Bírálatokat kiváltó megjegyzései május 27-én hangzottak el a zsidó örökség ünnepén. A rabbilive.com portál egy kérdésére válaszolva a palesztinok kapcsán kijelentette: “Emlékezzen rá, ezt a népet megszállták, ez az ő földjük, ez nem Németország, nem Lengyelország”. Arra a kérdésre, hogy mit csináljanak a zsidók, felelte azt, hogy “menjenek haza”.

[popup][/popup]