Izrael-Ciprus tengely körvonalazódik?

Írta: Nagy Gergely - Rovat: Hírek - lapszemle

Sajtóértesülések szerint Izrael egy hajót tervez küldeni a Ciprusi Köztársaságba, hogy ezzel fejezze ki köszönetét azért, hogy a görög ciprióták nem engedték kikötni a Gázába igyekvő, az izraeliek szerint lehet, hogy nem csak segélyszállítmányt vivő hajókat. Az izraeli külügyminisztérium közleményben méltatta a ciprusiak “felelős hozzáállását”. A ciprusi külügyminiszter eközben Izraelbe utazott, hogy ottani kollégájával egyeztessen az ügyben.
 

Váratlan fordulat: szövetségesre talált Izrael

  

Az izraeli kormány eddig meg nem nevezett üzletemberekkel karöltve küldené a hajót, mely a ciprusi Fileleftherosz napilap értesülései szerint a “Nem, a ciprusi török invázióra” nevet viselné, ezzel is szinte borsot törve a törökök orra alá, akik 1974-ben a sziget északi, törökök lakta részét lerohanták, és ott egy mesterséges államot hoztak létre, melyet mind a mai napig csak a Török Köztársaság ismer el. Ciprus megosztottsága Törökország uniós közeledésének egyik legnagyobb akadálya.

Az izraeliek és a görög ciprióták közeledése azért is bír különös jelentőséggel bír, mivel Törökországnak is bőven van “rendezetlen ügye” a régióban, melyre adott esetben a vele szembenálló felek nem restek ráirányítani a figyelmet. Markosz Kiprianu ciprusi külügyminiszter eközben Izraelbe utazott, hogy ottani kollégájával, Avigdor Liebermannal tárgyaljon a kialakult helyzetről. A ciprusi diplomata Izraelbe utazásának fontosságát az is mutatja, hogy XVI. Benedek pápa épp történelmi jelentőségű többnapos látogatáson tartózkodik a megosztott szigetország görög felében, és ilyen esetekben a kormány lehető legtöbb tagja tiszteletét szokta tenni az egyházi vezető előtt.

Izrael számára létfontosságú, hogy szövetségeseket találjon ebben a kérdésben közelebbi régiójában, mivel már Irán is arra készül, hogy segélyszállítmányokat küldjön Gázába – a humanitárius segélyt vivő hajókat a perzsa állam ugyanakkor már hadihajókkal kísértetné, mely tettet Izrael már az iráni bejelentés után provokációnak minősített, és kijelentette, hogy továbbra is minden lehető eszközzel megakadályozza bármilyen hajó bejutását a Gázai övezetbe, mivel azok minden bizonnyal az iszlamista Hamasz részére is szállítanának fegyvereket. Az IRNA iráni hírügynökség szerint a kérdés ugyanakkor már szinte eldőlt, hogy Irán segélyszállítmányokat igyekszik légi és vízi úton bejuttatni a palesztin területre. A légi szállítást Egyiptom érintésével oldaná meg a nukleáris ambíciókra törekvő közel-keleti állam.

A török külügyminiszter eközben már békülékenyebb hangot ütött meg. A Hürriyet török napilap tudósítása szerint Ahmet Davutoglu újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy ha Izrael beleegyezik egy nemzetközi vizsgálóbizottság felállításába, akkor esetleg újra lehet építeni a két ország között az utóbbi időben igencsak megromlott kapcsolatokat. Ha Izrael továbbra is kerüli ezt a kérdést, és nem hajlandó együttműködni a nemzetközi közösséggel, akkor viszont szó sem lehet arról, hogy javítsanak a kétoldalú kapcsolatokon. A török külügyminiszter szerint ha Izraelnek nincs takargatnivalója, akkor nyugodt szívvel beleegyezhetnének a nemzetközi vizsgálóbizottság felállításába. 

[popup][/popup]