Kiábrándult a palesztin egységkormányból az ENSZ-főtitkár

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint kiábrándítóak az új palesztin egységkormány első megnyilatkozásai, amelyekben szerepel, hogy “a palesztin népnek törvényes joga van az ellenállás minden formájához”. “A nemzeti egységkormányról érkező első információk kissé kiábrándítónak tűnnek” – jelentette ki a főtitkár az Amerika Hangja rádióban helyi idő szerint vasárnap este elhangzott interjújában.

Az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország alkotta közel-keleti kvartett a közelmúltban, ismét leszögezte, hogy az új palesztin kormánynak el kell ismernie Izraelt, el kell fogadnia a már megkötött izraeli-palesztin megállapodásokat, és le kell mondania az erőszak alkalmazásáról, ha ki akar törni abból az elszigeteltségből, amelybe a radikális Hamász mozgalom vezette palesztin kormány egy évvel ezelőtti hivatalba lépésekor kényszerültek a palesztinok.

Az új Hamász-Fatah-kormány “nem mondta ki egyértelműen, hogy tiszteletben tartja ezt a három alapelvet” – mondta Ban. A palesztin egységkormány szombaton tette le az esküt. Programja szerint – a Hamász álláspontjának megfelelően – nem ismeri el Izraelt, és nem mond le az erőszak alkalmazásáról, elfogadja viszont a korábbi izraeli-palesztin megállapodásokat.

 

(Forrás: Index)

[popup][/popup]