Az izraeli arabok 28 százaléka szerint nem volt holokauszt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli arabok 28 százaléka, ezen belül a felsőfokú végzettségűek 33 százaléka úgy hiszi, hogy a holokauszt nem történt meg – állapította meg egy vasárnap közzétett felmérésben a haifai egyetem.

A Szami Szmucsa ismert szociológus vezette felmérés szerint az izraeli zsidók 63 százaléka nem teszi be a lábát arab településekre, 68 százalékuk pedig tart az izraeli arabok esetleges zavargásaitól.

A 721 izraeli arab, illetve 702 zsidó megkérdezésével készült felmérés adatai az ország két közössége, a többségi zsidóság és a lakosság 20 százalékát kitevő arab kisebbség közti mélyen gyökerező bizalmatlanságra utalnak.

Smucsa azzal magyarázza a holokauszttagadók meglepően magas arányát, hogy az arab világ radikálisai politikai szempontból közelítik meg a holokauszt kérdését, és annak tagadásával az Izraellel szembeni ellenállásukat juttatják kifejezésre.

A felmérés szerint az izraeli arabok félnek a zsidó állambeli jövőjüket illetően: 62 százalékuk attól tart , hogy Izrael a leendő palesztin állam fennhatósága alá helyezheti őket, 60 százalékuk tart esetleges tömeges kitelepítésektől. Pedig kétharmaduk szívesen élne a zsidó államban, ha azzal egyidejűleg létezne a palesztin állam is Ciszjordániában és Gázai övezetben.

 

(Forrás: STOP)

[popup][/popup]