Leállíttatta Wiesel a Madoff-darabot

Írta: Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

Mély sajnálkozások közepette, de lefújták a Theater J washingtoni zsidó színházban egy új darab bemutatóját, miután Elie Wiesel – perrel fenyegetőzve – felháborodását fejezte ki miatta.

Forrás: Népszabadság

 

 

A 81 éves, Nobel-békedíjas író szereplőként, azaz fiktív karakterként érintett Deb Margolin Képzeljük el Madoffot! című, a hírhedt New York-i befektetési csalóról szóló színdarabjában. A The Washington Post beszámolója szerint Wiesel, miután megismerte a szövegkönyvet, obszcénnek és rágalmazónak nevezte a darabot a szerzőhöz intézett levelében. Lapunk Wiesel New York-i alapítványánál érdeklődve ugyanazt a választ kapta, mint az amerikai lap: az író külföldön tartózkodik, nem érhető el, és senki nem nyilatkozhat a nevében.

„Nagyon sajnálom, hogy szomorúságot okoztam Wiesel professzornak. Igazán lesújtott a válasza” – nyilatkozta mindenesetre Margolin, a Yale Egyetem színháztudományi tanára, aki darabíróként sem nevezhető éppenséggel kezdőnek. Azzal védekezik: Wiesel figurája a moralitást, a méltóságot jelenítette volna meg a színpadon, a börtönbüntetését töltő csaló, Bernard Madoff ellenpontjaként. Az író személyesen több millió dollárt, emberjogi alapítványa pedig 15,2 milliót veszített a Madoff-féle „pilótajátékban”, amely 2008 végén lepleződött le.

Ari Roth, a Theater J művészeti igazgatója felkérte Margolint: írja át a mindössze háromszereplős –Madoff és Wiesel mellett az előbbi titkárát felvonultató – darabot, és a szerző meg is próbálkozott ezzel, ám a végén bedobta a törölközőt.
 

[popup][/popup]