Botrány és provokáció – Az utolsó zsidó Európában

Írta: Népszabadság  - Rovat: Hírek - lapszemle

A New York-i Zsidó Színház Az utolsó zsidó Európában című művet játssza a jövő héten a Tűzraktérben. Nem láthattam még a darabot, de azt tudom, hogy a színház előadásait mindenütt botrányok kísérik. Egy anyaszínházi bemutatóhoz rendőrök vonultak ki, mert félni kellett, hogy palesztinok rohanják meg az épületet.

Forrás: Népszabadság 

 

 

Ki kicsoda?

Úgy is történt, csak éppen amiatt, hogy minél jobb helyről figyelhessék a színészi játékot. Lódzban viszont valóban tüntettek a darab bemutatása ellen, mert ki akarták kérni maguknak, hogy a lengyeleket antiszemitának állítja be. Pedig a színházalapító, darabíró Tuvia Tenenbom maga fotózta az előadásban is szereplő feliratokat nagyszülei szülőhelyén, Lengyelországban.

„Az utolsó zsidó Európában realista stílusban íródott, de van mögötte egy csipetnyi abszurd is. Mint minden darab, természetesen Az utolsó zsidó Európában is szavakkal dolgozik, viszont a látvány szerepe is kivételesen fontos benne” – olvasom a szerzői megjegyzést a darab szövegkönyvében. – „…a hentes és a kórboncnok egyaránt nagy élvezettel cincálja egyre kisebb és kisebb darabokra a tetemeket és a hullákat. Lassú ütemben kezdik, és idővel egyre lendületesebben dolgoznak. A színpadon vér és vodka árad, időnként diszkózene szól, a szereplők egyre mélyebbre süllyednek a félelemben, idegengyűlöletben, illúziókban és csalódásokban.”

A Lódzban játszódó előadás két főszereplője a zsidó Jozef és Maria, egy antiszemita pap lánya. Így nem lesz könnyű összeházasodniuk. Hamarosan megjelenik egy mormon, aki a holokausztban elpusztult lengyel zsidók emlékeit kutatja. Ő deríti ki, hogy Jozef igazából az auschwitzi orvos, Josef Mengele unokája. Maria viszont zsidó. S nem ez az utolsó fordulat a drámában, de nem mondom tovább, minek?! Szakasztott egy szappanopera, csak itt egészen más a tét!

Tenenbom nagyon pontosan mutatja meg és bizonyítja be, hogy minden és mindenki más a valóságban, mint amit tudunk vagy gondolunk róla. A célja egyértelmű: provokálni akarja a közönségét. De mi más a jó színház, mint provokáció?

A Tűzraktér pályázaton európai uniós pénzt nyert Művészettel a Diszkrimináció Ellen elnevezésű programsorozatára, amelynek ez az előadás is része. Hát az biztos, hogy a New York-iak senkit sem diszkriminálnak: mindenki egyformán megkapja a magáét!

Az utolsó zsidó Európában New York-i Zsidó Színház Tűzraktér
(Bp. VI., Hegedű u. 3.)
Május 28–29–30-án este fél 8-kor.

 

[popup][/popup]