Egy esetleges támadásra készítik fel az izraeli lakosságot

Írta: Hírszerz? - Rovat: Hírek - lapszemle

Az egész országra kiterjedő akció alatt a lakosságot a vészhelyzetekre készítik fel- közölte a hadsereg. A “Fordulópont 4” fedőnevű gyakorlat keretében többféle feladatot kell majd az izraelieknek végrehajtaniuk, szerdán pedig megszólalnak a szirénák is. Az iskolákban a tanárok a kijelölt óvóhelyekre viszik a diákokat, ahol 10 percet kell maradniuk.

Forrás: Hírszerző

 

 

Vasárnap négynapos védelmi gyakorlat kezdődött Izraelben.

A mostani gyakorlat alatt tesztelik majd az ország új sms-riasztórendszerét is. A hatóságok korábban elhatározták, hogy a Hamász radikális palesztin szervezet rakétatámadásainak fokozottan kitett övezetben lakókat rövid szöveges üzenetben értesítik a veszélyről. A mostani teszt során “legyen szép napjuk” tartalmú sms-t kapnak majd az emberek a hadseregtől- közölte a katonaság. Szintén szerdán a gyakorlat keretében a helyi hatóságok védőöltözetet osztanak majd ki.

Az izraeli hatóságok kiemelték, hogy általános gyakorlatról van szó, nem azért rendezik mert bármilyen konkrét, küszöbönálló támadásra kellene felkészíteni a lakosságot. A helyettes védelmi miniszter azt is kiemelte, hogy a gyakorlatról értesítették a szomszédos illetve a térség országait. Matan Vilnai azt hangsúlyozta, hogy a gyakorlat békés célú. Ennek ellenére a libanoni miniszterelnök bírálta az izraeli akciót. Szaad Hariri szerint ugyanis a gyakorlat “ellenkezik a béketörekvésekkel.” Ezzel egyidőben Libanon déli részén a Hezbollah több ezer fegyveresét aktivizálta- jelentette az AFP.

Izrael 2006-ban indított támadást a Hezbollah libanoni állásai ellen. A harcokban az arab ország déli része hatalmas károkat szenvedett el, de egész Libanon infrastruktúrája megsínylette az izraeli akciót. A zsidó állam szerint a hadművelet lezárása óta több mint 40 ezer rakétát lőttek ki a radikális szervezet fegyveresei izraeli területre.

[popup][/popup]