Franz Kafka hagyatékára figyel ismét Izrael

Írta: MR1 Kossuth Rádió - Rovat: Hírek - lapszemle

A huzavona évek óta folyik Franz Kafka hagyatékáért. Most épp a jelenlegi tulajdonos jelentette be, hogy betörtek hozzá, és talán ellopták a kéziratokat, de ebben nem biztos.

Forrás: MR1 Kossuth Rádió

 

 

A hagyaték története meglehetősen kafkai. Évek óta per folyik a birtoklásáért: a német állami archívum, az izraeli nemzeti könyvtár és a hagyaték örökösei küzdenek egymással. A legújabb fejlemény, hogy a jelenlegi tulajdonos, Max Brod egykori titkárnőjének lánya bejelentette a bíróságon, hogy háromszor is betörtek tel-avivi lakásába, ahol az értékes iratokat őrzi, és számos dolgot elloptak a hagyatékból, köztük talán Kafka eredeti kéziratait is.

Franz Kafka ugyanis annak idején, halála előtt legjobb barátjára, Max Brodra bízta irodalmi és személyes írásait, azzal a kéréssel, hogy halála után semmisítse meg azokat. Brod e helyett megjelentette Kafka műveit, így halála után világhírű íróvá tette barátját, és egészen 1969-es haláláig Tel-Avivban élt. Személyes archívumát titkárnőjére hagyta, a két évvel ezelőtt elhunyt Ester Hofféra. Jelenleg minden Hoffe lányánál, Eva Hoffénél van. Senki sem tudja, mit rejt a misztikus lakás Tel-Aviv belvárosában. Már két éve folyik a per az archívumért.

Az izraeli nemzeti könyvtár azon a címen pereli Eva Hoffétól, hogy egy nyilvános helyre kerüljenek, ahol a tudósok kutathatják, a nagyközönség pedig megismerheti az értékes dokumentumok tartalmát. Közben Németország is beszállt a csatába.

A német állami archívum azon a címen tart igényt az iratokra, hogy azok németül íródtak, és Izraelben nem állnak rendelkezésre a gondozásukhoz szükséges szakemberek.

[popup][/popup]