Merkel: megengedhetetlen, hogy a holokausztot bármi mással egy lapon említsék

Írta: Híreszerz? - Rovat: Hírek - lapszemle

Az antiszemitizmus minden formája elleni fellépést az egész társadalom kötelességének nevezte a német kancellár.
 

 

Angela Merkel a Süddeutsche Zeitung szombati számában, a második világháború befejeződésének 65. évfordulója kapcsán megjelent interjúban hangsúlyozta, hogy az antiszemitizmus elleni harc az egész társadalmat érinti, még akkor is, ha az emberek túlnyomó többsége nem antiszemita.

“Én magam mindig az antiszemitizmus ellen fogok harcolni” – jelentette ki a német kancellár, utalva arra: ezen az sem változtat, hogy gyakran kap olyan szidalmazó leveleket, amelyekben a többi között “a zsidók világméretű összeesküvésének bábjaként” bélyegzik meg.

Merkel – aki vasárnap részt vesz a Győzelem Napja alkalmából Moszkvában rendezendő ünnepségeken – figyelmeztetett arra, hogy az antiszemitizmus több formában jelentkezik. Ennek kapcsán első helyen említette a holokauszttagadást, a többi között azt az állítást, hogy a zsidók szisztematikus megsemmisítése egyáltalán nem volt szisztematikus. Vagy példaként hozta fel azt a nézetet, hogy Németországban a zsidó óvodák, a zsidó iskolák, a zsinagógák és más zsidó létesítmények rendőri védelmére Izrael politikája miatt van szükség.

Németország kancellárja a leghatározottabban elutasította, hogy a holokausztot bármi mással egyenlőnek tekintsék. “Véleményem szerint megengedhetetlen minden formája annak, hogy a holokauszt egyedülálló és semmivel össze nem hasonlítható tényeit bármi mással egy lapon említsék” – hangsúlyozta Angela Merkel.

Az újság kérdésére válaszolva Merkel határozottan elutasította azt is, hogy a katolikus egyház antiszemita lenne. A Pius Testvériség holokauszttagadó püspökeivel kapcsolatos vitára utalva úgy értékelte, hogy a kérdésről annak idején világos és tisztázó vita folyt. Meggyőződésének adott hangot: XVI. Benedek pápa arra törekszik, hogy az egyházak közötti párbeszéd útján temessék be a zsidókkal kialakult árkokat.

A német kancellár hangsúlyozta az emlékezés és a fiatalok felvilágosításának szükségességét is. Felhívta a figyelmet arra, hogy egyre kevesebb a túlélő. Úgy vélekedett, hogy Németországnak ebből fakadóan is komolyan kell vennie az áldozatokkal szembeni, soha el nem évülő felelősségét.
 

[popup][/popup]