Művészettel a Diszkrimináció Ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Művészettel a Diszkrimináció  Ellen programsorozat, mint elnevezése is mutatja, arra az alapvető  európai értékre épül, hogy elutasítson minden nemű diszkriminációt, valamint szolidaritást és egyetértést ébresszen az emberekben. Ehhez a célhoz rendeli sokszínű eseményeit, amelyek különböző országok művészeit és műalkotásait vonultatja fel, és helyezi egy közös térbe, legyen ez a Tűzraktér épülete vagy éppen egy egész város.
 

 

„Mindenki alkotóvá válik, egy közösség megalkotójává…”

 

Ez az egy térben való létezés segíti hozzá a célközönséget, hogy önmaga fedezze fel a különböző kultúrák hasonlóságait és különbségeit a kialakult párbeszédek által. Mindez olyan programok keretében történik, amelyek emberközeliek, sőt a látogatókat is részvételre ösztönzik, a különbség művész és néző között megszűnik: mindenki alkotóvá válik, egy közösség megalkotójává. Ebben a közösségben mindenki egyenlő, a különbségek, a másságok értékké formálódnak és hozzásegítenek egy jobb, megértőbb jövő kialakításához. A Tűzraktér májusban a következő tematikus programokat kínálja.

Színház

A Művészettel a Diszkrimináció Ellen programsorozatban két különleges színházi élménnyel kedveskedünk a közönségnek. Elsőként a Tízperces Színházzal (május 8.): külön pályázatot hirdettünk olyan színházi darabok számára, amelyben az alkotók tíz percben foglalják össze diszkrimináció ellenes gondolataikat. A legjobb darabokat a Tűzraktér alkotói díjjal jutalmazza. Büszkén tudatjuk a színházrajongó közönséggel, hogy a New York-I Zsidó Színház és a hazai Salto Mor(t)ale társulat május 28-án a Tűzraktérben tartja Az utolsó zsidó Európában című darab bemutatóját. Az előadásokra (május 28-29-30.) a darab rendezője, Tuvia Tenenbom, a hírhedt amerikai zsurnaliszta is ellátogat. Mindemellett a Tűzraktér igen színes színházi repertoárt kínál májusban, címszavakban: Novecento, Talán eltűnök hirtelen…, Candide, Tartuffe, Julie, Tudós nők, Amphitryon, A majomkirály legendája, Haló! Világ, Ki vagyok én?, Kolisok(k), Papírvirágok, Varázshegedű, „Én vagyok legkékebb Pesten”. És ha ez még mindig nem elég, ajánljuk a Táp Színház Performance (május 9.) és Alatta-Felette (május 10.) előadását, illetve a Cirkusszínházi performanszot Ian Edwin Deady-vel (május 27.).

Zene

Zenei téren is bővelkedik a program a csemegékben. Németh Juci és az Ozon (május 3.) szülinapi koncertet tartanak, aztán a The Pills, Custom Colors, Mary PopKids és Firedog (május 6.) buliját a Meszecsinka, Biljarszki Emil új „new wave folk” projektje követi (május 7.). Ágoston Béla két különleges formációval is a Tűzraktér színpadára áll, elsőként a napsütötte a “Retroleumlámpa” Hawaii Karibu találmánnyal Tóth Evelinnel kiegészülve (május 8.), majd az első, magyar és kínai muzsikusokból álló tradicionális zenekarával (május 21.). A Sankolokan ritmusdömpinggel hozza majd transzba a közönséget (május 13.). Az Óperentzia bemutatja új lemezét (május 14.), és a Tűzraktér Jazz Jam Session programja is ünnepel, hiszen egy éves születésnapjához ér. Fellép az Amerikából érkező Joint Ventures és Földi Gergő (május 19.). A kanadai Damo Suzuki (május 20.)is a Tűzraktér vendége lesz az improvizatív extatikus összehajlás jegyében. Csehországból a DVA érkezik (május 25.), míg az Egyesült Államokból az Arms and Sleepers látogat el hozzánk (május 29.).

Filmek

A már megszokott Török Filmklub vetítései mellett a Szirtes Filmklubban a diszkriminációt érintő tematikus filmek kerülnek vászonra Szirtes András válogatásában és tolmácsolásában. A különleges alkalomra kölcsön kaptuk az „Idegenek a kertemben” migrációval foglalkozó filmgyűjteményt. A darabokat négy csoportba osztva vetítjük szerdánként a következő témákban: vendégmunkás, házasság, együtt-külön, itthon-otthon.

Tánc

A Művészettel a Diszkrimináció Ellen jegyében Tízperces Tánc pályázatot is hirdettünk, amelyre számos csoport és egyéni művész jelentkezett a legkülönfélébb előadásokkal. A tízperces táncokat a Tűzraktér különböző tereiben május 7-én tekintheti meg a nagyközönség többek között olyan társulatoktól, mint a Budapesti Tánciskola, a Magyar Mozdulatművészeti Társulat, az IMIC-International Multireligious Intercultural Centre, illetve Frenák Pál Társulat.

Kiállítások

Horváth Orsi bakancs-installációja, Ksenija Jurisic nylonharisnya alkotásai a mániákus kényszerbetegség jegyében, illetve Fazekas Krisztina: Gyerekkori emlékek című kiállítása mellet Gazdag Péter grafikái is helyt kapnak a májusi Művészettel a Diszkrimináció Ellen programunkon. Ezen alkalomra hirdetett alkotói pályázatunkra beérkezett műveket is kiállítjuk, többek között: Jámbor Éva testalakzatait, illetve Halott Rohadék ultraprimitivista műveit.

Workshop

Májusban öt délelőttöt (május 3-7) tölthetünk Sabina Pstrockival, aki Szarajevóból érkezik a Tűzraktérbe, hogy testtudat és önbizalom-erősítő terápiával szolgáljon minden érdeklődő számára. A táncművész jelszavai: pozitív életerők, energiák, kifejezés és kreatív mozgás!
Az Európai Önkéntes Szolgálat önkénteseinek élménybeszámolója különböző országokba kalauzol minket. A Topház találkozót mentális betegségekből gyógyulni vágyók számára szervezzük egész napos nyílt program keretében.

Fesztivál

A világ minden táján ünneplésre és örömre ad okot a Nemzetközi Afrika Nap, amelyen az Afrikai Egység Szervezete megalakulásának évfordulóját ünnepeljük, ezúttal május 23-án a Tűzraktérben. A sokszínű programok közül néhány: “Kerekesszékkel Afrikában”, gyermek rajzverseny, “Mit keresünk mi Afrikában?”, plantain sütés, afrikai ruhabemutató, kerekasztal beszélgetés, Afrika bazár, civil stand, humanitárius turizmus.

Irodalom

Az irodalmi jegyében a Godot Irodalmi Estek 28. rendezvényén hozunk fel diszkriminációellenes témákat (május 26.). A program címe: “A Könyv utóélete –  Miért, miért, miért?” Felolvas és beszélget: Indries Krisztián (klinikai szakpszichológus), Horváth Györgyi (kritikus, irodalomtörténész), Lőrincz Éva (pszichodramatista, kommunikációs szakember), Nagy Gabriella (szerkesztő, író), Schein Gábor (író, irodalomtörténész), Simor Ágnes (Tűzraktér kulturális vezető). Moderátor: Czapáry Veronika (író)

A Tűzraktér májusban is sok szeretettel várja a kultúrára és tartalmas kikapcsolódásra vágyó fiatalokat és idősebbeket, gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

A Művészettel a Diszkrimináció Ellen programsorozat az EACEA támogatásával jött létre. Az EACEA semmilyen felelőséggel nem tartozik a rendezvény programjait illetve szervezését illetően. A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják. További támoagtók: Open Society Institute, Rádió Q, TimeOut

 

 

[popup][/popup]