Az osztrák református egyház tiltakozik David Irving budapesti meghívása ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az egész református közösség arculcsapása az a tény, hogy David Irving, Európa egyik legaktívabb történelemhamisítója ifj. Hegedűs Lóránt jóvoltából egyházi fórumon tarthatott előadást – írja tiltakozó levelében Thomas Hennefeld az osztrák református egyház főtanácsosa, aki a sajtóból értesült a történtekről.

– Az angol holokauszt tagadó meghívása annál is fájóbb – hangzik a lapunk bécsi tudósítójához eljuttatott tiltakozás – mert az eset egy velünk baráti kapcsolatokat ápoló szomszédos egyházközösségben történt.

– Az európai zsidók ellen elkövetett népirtást tagadók nem csak gúnyt űznek az áldozatokból, hanem szítják az antiszemitizmust és a rasszizmust és ezzel veszélyt jelentenek mind a zsidók, mind minden más etnikai és vallási kisebbségre nézve – állapítja meg a levél. Az európai református egyházak családja következetesen harcol e gondolatvilág ellen, hiszen az szöges ellentétben áll a református hagyománnyal és eszmeiséggel.

Elviselhetetlennek tartjuk, hogy egy református egyházi képviselő azonosul ezzel. A református gondolkodás alapja az egyértelmű elkötelezettség a kisebbségi – és emberi jogok mellett, a határozott fellépés minden rasszista és antiszemita irányzat ellen, s azok éles elítélése – szögezi le a tiltakozó levél.

Szász Júlia-Bécs

(Forrás: www.nol.hu)

[popup][/popup]