Sólyom László intelme ellenére is kell az árpádsávos zászló a Fidesznek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ne volt KISZ-vezetők oktassanak ki minket az önkényuralomból!” Nem kell más jelkép március 15-én, mint a magyar trikolór – mondta Sólyom László Erdélyben, nyilvánvalóan a Fidesz rendezvényein immár általánossá vált jelképként használt árpádsávos zászlóra utalva. Az általunk megkérdezett képviselők ugyan nem örülnek feltétlenül az új szimbólumnak, de szerintük “már csak azért is” ragaszkodni fognak hozzá.

“Nem vesszük magunkra Sólyom László kijelentéseit, hiszen mi nem bíztattunk senkit arra, hogy árpádsávos zászlóval jöjjön az ünnepre, sőt fel is kértük őket, hogy ne lobogtassák” – mondta egy fideszes forrásunk, hozzátéve rögtön, hogy ő maga egyáltalán nem szimpatizál az árpádsávval, és a pártban is úgy gondolják, hogy főleg március 15-én valóban nincs helye ennek.

  solyomlaszlo.jpg  
  Forrás: www.dunatv.hu  

Sólyom László március 14-én, a Kolozsvári Magyar Operában megtartott beszédében úgy fogalmazott: “A 48-as forradalom óta a háromszínű nemzeti zászló a szabadság jelképe is lett: felülmúlhatatlan jelkép, nincs szükség másra”. A zászló feltűnése a Fidesz rendezvényein már évek óta téma, hiszen nagyon sokan a nyilas korszakkal azonosítják a Fidesz-retorikában következetesen “pusztán régi történelmi jelkép”-ként azonosított szimbólumot.

Leküzdötték a zavarukat

A zászló “kanonizálása” a párt vezetői részéről azután indult meg, hogy a tavaly novemberi győri kongresszuson egy küldött a színpadon is kibontott egy magával hozott piros-fehér csíkos lobogót. Bár a lépést akkor még némi zavar fogadta (Kubatov Gábor elsőre csak annyit tudott nyilatkozni, hogy “megvizsgáljuk a kérdést”), idén megtörtént a “hivatalos elismerés” is, amikor Orbán Viktor egy tévéinterjúban azt mondta: semmi kivetnivalót nem talál benne, ha ilyet lát a párt rendezvényein, hiszen ez a nyilaskereszt nélkül nem önkényuralmi jelkép.

A március 15-i ünnepségek után a párt mérsékelt szárnyához tartozó Navracsics Tibor is azt mondta: ha Gyurcsány Ferencet annyira zavarná a zászló látványa, akkor bizonyára a Művészetek Palotájában és a Kossuth-díj átadásakor is zavarta volna, ahol – a többi történelmi zászló mellett – az árpádsávos is ott volt.

“1848 a forradalomról szólt, meg arról, hogy “Akasszátok fel a királyokat!”, egy Árpád-házi lobogó valóban elég furán mutat ilyen alkalommal” – mondta a már idézett képviselő, hozzátéve ugyanakkor, hogy mivel senki nem tiltja, bárki szabadon használhatja a jelképet.

“Vegyük el tőlük?”

Senkit nem lehet felelősségre vonni, ha lengeti, mi sem tehetjük. Mit kellett volna még tennünk, talán egyenként vegyük el tőlük?” – kérdezett vissza a honatya, még a Fidesz megemlékezésével kapcsolatban. Arra a felvetésünkre, hogy később ugyancsak árpádsávos zászlókkal felszerelt fiatalok randalíroztak az utcákon, forrásunk azt mondta: nem lehet bizonyítani, hogy ők a Fidesz rendezvényéről mentek oda.

A történelmi averziókra úgy reagált az általunk megkérdezett képviselő, hogy “ismerek több fiatalt, aki ilyen zászlókat szokott magával hozni, egyetlen újnyilas vagy antiszemita nincs közöttük“. Forrásunk úgy vélte: “a zászlóval azt akarják kimutatni ezek az emberek, hogy “magyarabbak a magyarnál“, vagyis “egyfajta mélymagyar életérzést”, ami kétségtelenül irracionális, de nem törvénybe ütköző”.

A képviselő egyébként úgy vélte: az árpádsávos zászlók körüli viták a kormánykoalíciónak jönnek jól, hiszen “így újra és újra ránk süthetik az antiszemitizmus vádját“. “Ha nem tetszik Gyurcsány Ferencnek vagy az MSZP-nek az árpádsáv, kezdeményezzék az önkényuralmi jelképpé nyilvánítását, és máris tiszta lesz a helyzet. A Btk.-t feles törvénnyel lehet módosítani, semmi akadálya nincs, hogy megtegyék és az Alkotmánybíróság előtt is megpróbálják megvédeni az álláspontjukat.”

“Lenne helyette más”

“Ha nincs az árpádsávos zászló, akkor valami más miatt süti ránk a baloldali sajtó, hogy tulajdonképpen fasiszták vagyunk. Az említett zászló rendezvényeinken való megjelenése előtt is az volt az egyik lemez, hogy a Fidesz szélsőjobboldali. Erre reakcióként, egyfajta “dafke” hangulatból vesznek egyre többen ilyen jelképet, ami így új jelentéssel bír, a Gyurcsány- és a baloldali-sajtó ellenesség szimbóluma lett” – magyarázta indulatosan egy másik fideszes országgyűlési képviselő.

Egyébként ő sem ragaszkodna a fehér-piros lobogóhoz, sőt, úgy gondolja, hogy taktikusabb lett volna előre megkérni a tábort arra, hogy ne használjanak ilyen jelképeket. Normális országokban mindegyik politikai erő igyekszik arra, hogy minél kevesebb vitatott kijelentés, jelképet alkalmazzon, nehogy ennek következtében szavazókat veszítsenek. Ezért a Fidesznek is óvatosabbnak kellene lennie, ráadásul “a szimbolikus viták azért jók a szociknak, mert addig sem a kormányzás hibáiról van szó“. Ha normális lenne a magyar közélet, akkor a Fidesznek is inkább tartózkodnia kellene az inkriminált jelképtől.

Ha van rajtunk sapka, az a baj, ha nincs, akkor az. Verőlegényként bánik velünk a baloldal, ezért érzelmileg én a dafke hangulatú emberek pártján állok” – tette hozzá az említett politikus, aki különösen sérelmesnek tarja, hogy “egykoron hithű, a III-as főcsoportfőnökséget működtető MSZMP-sek és diákjaik, a volt KISZ vezetők” osztják ki őket önkényuralom és demokrácia kérdéskörében.

Kósa András, Hazafi Zsolt

(Forrás: Hírszerző)

[popup][/popup]