Végső nyugalomra helyezték Ádám Ottót

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész, a Madách Színház egykori igazgatója 82 évet élt.
 

 

Végső nyugalomra helyezték Ádám Ottó rendező, színigazgató hamvait szerdán Budapesten, a Farkasréti Zsidó Temetőben.
  
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas művészt, a Madách Színház egykori igazgatóját életének 82. évében, április 9-én érte a halál.
gyertya, halál, gyász

A ravatalnál Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója mint egykori mesterét búcsúztatta Ádám Ottót.
  
“Mindannyiunkat megtanítottál arra (…), hogy csak az a színház ér valamit, ahol az alkotók mélyen és igazán azonosulnak a műveikkel, és csak a teljes személyesség teremt szerves életet a színpadon. Hogy a legfontosabb a színház, és annál csak egy dolog fontosabb: az élet” – szólt a Madách Színházat 17 éven keresztül vezető igazgató-rendezőről Szirtes Tamás.
  
A teátrum igazgatója megemlékezett Ádám Ottó legendás tanári munkájáról, melynek során a Színház- és Filmművészeti Egyetemen évtizedekig tanító szakember kiváló színészek sokaságát bocsátotta a pályára.
  
Mint Szirtes Tamás megjegyezte, “ma már biztosan elmondható”, hogy a Madách Színház Ádám Ottó által fémjelzett mintegy két évtizede “a magyar színháztörténet legfényesebb lapjain szerepel”.
  
Szirtes Tamás a Kossuth-díjas rendező legemlékezetesebb munkái között Az éjjeli menedékhelyet, a Kispolgárokat, az Oidipus királyt, a Kaukázusi krétakört, a Hermelint, a Sirályt, a Bodnárnét, a Tanner John házasságát és a Gellérthegyi álmokat említette meg.
  
A gyászszertartáson a család és a barátok mellett a színházi szakma számos képviselője is megjelent, többek között Almási Éva, Dunai Tamás, Gálvölgyi János, Gyabronka József, Halász Judit, Hegedűs D. Géza, Huszti Péter, Koncz Gábor, Kútvölgyi Erzsébet, Lőte Attila, Nemcsák Károly, Piros Ildikó, Székhelyi József, Sztankay István, Tóth Enikő, Venczel Vera színművészek, jelenlegi és egykori színházigazgatók, mint Balázsovits Lajos, Bálint András, Hegyi Árpád Jutocsa, Karinthy Márton, Kerényi Imre, Marton László, Mácsai Pál, Puskás Tamás, Verebes István, Zsámbéki Gábor, illetve Ungvári Tamás író, műfordító.
 

[popup][/popup]