Botrány Angliában! Betiltották az izraeli minisztérium hirdetését

Írta: atv.hu / Morvay Péter - Rovat: Hírek - lapszemle

A brit Reklámetikai Ügynökség megtiltotta, hogy a Siratófal képe izraeli turisztikai hirdetésekben szerepeljen.
 

 

A döntés szerint a jeruzsálemi Óvárosban található helyszín „megszállt terület” és a reklámok „félrevezetően úgy tüntetik fel, mintha Izraelhez” tartozna.

A Reklámetikai Ügynökség egy panasz nyomán indított vizsgálatot. A hatóság döntésében arra hivatkozik, hogy a Siratófal, más néven Nyugati-fal képe „azt sugallja, mintha Kelet-Jeruzsálem Izrael része lenne, holott az a Nyugati-part megszállt része”.

A brit hatóság szerint a hirdetés megsértette az alapvető reklámetikai elveket, ezért megtiltotta, hogy az Izraeli Turisztikai Minisztérium a jövőben a Siratófal illetve bármilyen kelet-jeruzsálemi helyszín képét hirdetésekben felhasználja.

A Siratófal a zsidó vallás legszentebb helye, a hajdani jeruzsálemi Szentély egyetlen épen maradt felszín feletti része. A római hódítás után folyamatosan idegen megszállás alatt volt, és csak 1967-ben, a hatnapos háború nyomán került vissza izraeli fennhatóság alá.

Az izralei turisztikai minisztérium tiltakozott a döntés ellen. Arra hivatkoznak, hogy a Palesztin Hatósággal 1995-ben kötött megállapodás értelmében a jeruzsáelmi óváros szenthelyei megőrzéséről és megközlíthetőségük biztosításáról Izrael gondoskodik. Stasz Meseznyikov turisztikai miniszter „törvénytelennek” minősítette a brit döntést, és közölte, a jövőben is népszerűseni fogják a jeruzsálemi történelmi és vallási nevezetességeket. „Ez az állásfoglalás egy újabb pélája annak, hogy Izrael-ellenes szervezetek miként igyekeznek abszurd kijelenbtésekkel aláásni Izrael helyzetét” – szögezte le a miniszter.

Brit zsidó szervezetek is „abszurdnak” minősítették a döntést, amely figyelmen kívül hagyja, hogy a Siratófalat évente több millió zsidó hívő és a világ minden részéről érkezett zarándok keresi fel.

A londoni Independent, amely elsőként közölte a brit hatóság döntését, úgy állította be, mintha a Siratófal nem önálló szenthely, hanem a felette álló arab mecsetek része lenne. „A Sziklamencset, a világ legrégebbi muszlim épülete a hetedik században épült. Ez a kelet-jeruzsálemi terület a palesztinok és zsidók közötti vita középpontjában áll. A vitatott területeken több mint 500 ezer zsidó él” – írta a baloldali brit napilap.

A döntést elítélte a jeruzsálemi főpolgármester is. „A Kotel Izrael államának és a zsidó nemzetnek a szíve és az is marad mindörökké” – mondta Nir Barkat.

A Nyugati-fal főrabbija szerint nagyon nyugtalanító a „történelem politikai okokból történő újraírása”. Smuel Rabinovics kijelentette, hogy a kormánynak  világossá kell tennie, hogy a Siratófal átléphetetlen vonalat jelent és eszerint is kellene cselekednie.

Az elmúlt hónapokban Izraelt élesen bírálta az Egyesült Államok a Kelet-Jeruzsálemben folyó építkezések miatt. Az amerikai kritikákon felbátorodva a palesztin vezetők már egész Kelet-Jeruzsálemet – beleértve az óváros zsidó negyedét is – leendő államuk fővárosának követelik. Az oslói megállapodásban Jasszer Arafat még azt írta alá, hogy Jeruzsálem kérdéséről a békemegállapodások utolsó szakaszában tárgyalnak majd, addig a jelenlegi status-quot tekintik érvényesnek.

 

[popup][/popup]