ADL: minden hatodik magyar rasszista

Írta: - Rovat: Hírek - lapszemle

Az amerikai zsidó jogvédő szervezet aggódik amiatt, hogy a Jobbik bekerült a következő magyar parlamentbe.
 

Aki a Jobbikra szavazott, a gyűlöletre szavazott – foglalt állást hétfőn a Rágalmazásellenes Liga (ADL) amerikai zsidó jogvédő szervezet, mély aggodalmát fejezve ki a Jobbik választási sikere miatt.
  

Minden hatodik magyar egy nyíltan antiszemita, rasszista pártra szavazott – tartalmazza a szervezet New York-i keltezésű közleménye.
  

A rasszizmus, az idegengyűlölet és az antiszemitizmus felé forduló Jobbiknak nyilvánvalóan megvannak az előzményei a modern kori Európa történelmében, és senki nem akarja, hogy a történelem megismétlődjön Magyarországon – írta Abraham H. Foxman, az ADL nemzeti igazgatója.
  

Foxman nyomatékosan kérte Orbán Viktor Fidesz-elnöktől, hogy ne alakítson a Jobbikkal közös kormányt. Emlékeztetett rá: a Fidesz szóvivője április 1-jén a Jobbikot az “erőszak pártjának” nevezte, és azt mondta róla, hogy “elég veszélyes Magyarországra”.
  

Az ADL azt írta: a Jobbikhoz szorosan kötődik a Magyar Gárda, amelynek tagjai az 1940-es évek magyar náci szimpatizánsaira emlékeztető egyenruhát hordanak, és retorikája a romák, zsidók és egyéb kisebbségi csoportok megfélemlítését célozza.
  

A jogvédő csoport a Jobbik antiszemitizmusára példaként említette: a párt köztársaságielnök-jelöltje, Morvai Krisztina nyilvánosan megsértette a magyar zsidókat, amikor kijelentette, hogy “a magukfajták ideje lejárt”, és azt sugallta, hogy a Jobbik úgy fogja kezelni a zsidókat, mint a Hamász (palesztin szervezet).
  

A közlemény felemlegette a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, Vona Gábor egy megnyilatkozását is. A pártvezető egy tévéinterjúban arra a kérdésre, pártja támogatja-e a közelgő nagy neonáci tüntetést Budapesten, így felelt: “ha Önt annyira foglalkoztatja a zsidókérdés, költözzön ki Izraelbe”.
  

Az ADL ugyancsak felidézte, hogy a Jobbik egy választási plakátján Simon Peresz izraeli elnök látható a Dávid-csillaggal és az az ígéret, hogy ha a Jobbik vezető szerephez jut, akkor Izrael nem fogja elfoglalni Magyarországot.
  

A közlemény végül arra is emlékeztetett, hogy a Jobbik tavaly nyáron együttműködési megállapodást kötött egy rendőri szakszervezettel, amely azt hangoztatta, az antiszemitizmus “minden magyar hazafi kötelessége”, és hírlevelében felszólította ötezer tagját, hogy készüljenek fel a fegyveres küzdelemre a zsidók ellen.
  

Az ADL megjegyezte: Közép-Európában Magyarországon él a legtöbb zsidó, csaknem százezer fő.
  

Az 1913-ban alapított jogvédő csoport tavaly júniusban Bajnai Gordon miniszterelnökhöz írott levélben fejezte ki aggodalmát a Jobbik térnyerése miatt. Felszólította Európa vezetőit: gondoskodjanak arról, hogy “az antiszemitizmus, a rasszizmus és a fanatizmus soha többé ne vesse meg a lábát Európában”.
  

A csoport egy tavaly februári európai felmérése szerint a magyarok 67 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy a zsidóknak túl nagy a hatalmuk az üzleti életben. (Az országok között ez volt a legmagasabb mért érték.)

 

[popup][/popup]