Bocsánatot kért a vatikáni prédikátor

Írta: Index   - Rovat: Hírek - lapszemle

Bocsánatot kért egy vasárnapi lapban két nappal korábban elhangzott szavaiért a vatikáni prédikátor, aki közvetett párhuzamot vont az antiszemitizmus és azon bírálatok között, amelyek a pedofilbotrányok miatt a pápát, illetve az egyházat érik.
 

Antiszemitizmus miatt magyarázkodik a pap

2010. április 4. / Index  

 

Raniero Cantalamessa atya a Corriere della Sera című vezető olasz lapnak nyilatkozott: “Ha akaratom ellenére megbántottam a zsidóknak és a pedofília áldozatainak az érzékenységét, azt őszintén sajnálom, és bocsánatot kérek érte, leszögezve szolidaritásomat mind ezekkel, mind azokkal”.

A nagypénteki liturgia során a szerzetes egy levelet olvasott fel, amelyet a pápa megtámogatására írt a szerzője, Cantalamessa szerint egy “zsidó barátja”. A levél szerint “a sztereotípia használata, a személyes felelősség és vétség összekeverése a kollektív vétséggel az antiszemitizmus legszégyenteljesebb jegyeire emlékeztetnek”.

A párhuzamba állítást európai és amerikai zsidó szervezetek megdöbbenéssel fogadták, és ugyancsak bírálták a pedofil papok áldozatainak szervezetei. Többen pápai bocsánatkérést sürgettek.

A Vatikán hamar elismerte a hasonlat tarthatatlanságát, leszögezve, hogy az elhangzottak semmi esetre sem tükrözik a Szentszék hivatalos álláspontját.

[popup][/popup]