Mini izraeli filmhétvége

Írta: Kultúra - Rovat: Hírek - lapszemle

Kiegészítő programként Mini izraeli filmhétvégét szerveznek a Kinóban a Szuez Film új bemutatójához, az Ajami című Oscar-jelölt izraeli filmhez kapcsolódóan. A rendezvényre április 2. és 4. között kerül sor a budapesti moziban.

Forrás: Kultúra

 

Az április 1-jén bemutatandó, Yaron Shani és Scandar Copti rendezte 2009-es művet idén Oscar-díjra jelölték a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. A címbeli Ajami Tel Aviv azon negyede, ahol muszlimok, zsidók és keresztények eltérő vallású közössége él együtt konfliktusokkal terhes kapcsolatban.

A film öt történetben mutatja be a városrész hétköznapjait. Az időben oda-vissza utazva, más-más hősök életébe bepillantva válhatunk tanúivá annak, milyen elviselhetetlen a helyzet, ami itt kialakult: a 13 éves Nasri és bátyja, Omar rettegésben élnek, amióta nagybátyjuk megsebesített egy prominens klántagot; Malek, a naiv palesztin menekült feketén dolgozik Izraelben, hogy az anyja életét megmentő operációra gyűjtsön pénzt; a tehetős palesztin Binj csodálatos jövőről álmodik zsidó menyasszonyával; a zsidó rendőr, Dando pedig megszállottan keresi eltűnt öccsét… A film az előttünk álló műsorhéten április 1. és 6. között 15.30-as, 17.45-ös és 20 órai kezdettel látható a moziban.

A program során az Ajamin kívül a forgalmazó korábban vetített nagy sikerű izraeli filmjeit vetítik, azaz a Citromfát, a Medúzákat és a Libanoni keringőt. Az április 2. és 5. között 13.30-tól műsorra tűzött Citromfa (Ezt Limon. r.: Eran Riklis, 2008, 106 perc) egy palesztin özvegyasszony, Salma története, akinek a szomszédjába beköltözik az izraeli védelmi miniszter. Emiatt biztonsági okokból ki akarják vágatni a nő gyönyörű citromfáit – Salma azonban felveszi a harcot, és egy fiatal ügyvéd segítségével próbálja meg megvédeni az igazát…

Az április 3-án, délután 4-kor levetítendő Medúzák (Meduziot. r.: Etgar Keret és Shira Geffen, 2007, 78 perc) több szálú cselekménye az emberi lét darabkáiból áll össze: Keren eltöri a lábát az esküvőjén, ezért kénytelen elhalasztani karibi nászútját. A tengerből előbukkan egy furcsa kislány és árnyékként követi Batyát. A nő szárnyai alá veszi, és ezáltal teljesen megváltozik az élete. A Fülöp-szigeteki Joy pedig egy csökönyös öreg nőnél kezd el bejárónőként dolgozni és akaratlanul is segít neki megtalálni a hangot lányával…

Végül április 4-én, 16 órakor a Libanoni keringőt (Vals Im Bashir, 2008, 93 perc) nézhetjük meg. Ari Folman többszörösen díjnyertes animációs filmje azt a megrázó élményt dolgozza fel, amikor 1982. júniusában az izraeli hadsereg megszállta Libanont, s ezzel kezdetét vette a nyolcvanas évek egyik legelkeseredettebb háborúja a Közel-Keleten.
 

[popup][/popup]