Menekülnek a zsidók Svédországból

Írta: Zipp - Rovat: Hírek - lapszemle

Csak májusban 15 svédországi zsidó család készül elhagyni Malmőt, ugyanis az utóbbi években megszaporodtak az ellenük irányuló, gyűlöletből fakadó bűncselekmények.
 

Forrás: Zipp

 

Köztük a 32 éves Marcus Eilenberg, feleségével és két gyermekével Izraelbe költözik. Eilenberg Holocaust-túlélő nagyszülei 1945-ben telepedtek le a Dél-svédországi városban, felesége szülei pedig a 60-as években menekültek Svédországba a szocializmus sújtotta Lengyelországból – írja a The Washington Times.

Menekülésének oka, hogy megszaporodtak a városban a zsidók elleni, származásuk miatti bűncselekmények, és a helyi hatóságok – állítása szerint – közönyösen szemlélik az eseményeket. Véleménye szerint már nem igaz a másság elfogadásáról szóló svéd álom.

Shneur Kesselman ortodox rabbi szerint az antiszemita bűnözők eddig csak a szélsőjobboldali nézeteket vallók közül kerültek ki azonban az utóbbi időben már a muszlimok közt is teret hódít az ideológia.

– Az utóbbi öt évben számolom az incidenseket, és arra jöttem rá, hogy ezek szinte kivétel nélkül muszlimokhoz köthetők – mondta a rabbi.

Svédország mindig büszke volt arra, hogy háborús menekültek tízezreit fogadja be. Így fordulhat elő, hogy a Malmő lakosának hét százaléka, azaz 285 ezer ember származik a Közel-Keletről. A városi statisztikák szerint nagy számban élnek még Malmőben a Balkánról menekült emberek, akik közül a macedónok építették a legnagyobb mecsetet.

A malmői rendőrség közlése szerint tavaly 115 etnikumok ellen irányuló bűncselekmény történt a városban, ezek közük 52 volt antiszemita indíttatású. Bejzat Becirov, a mecset vezetőjének becslése szerint mintegy 60 ezer muzulmán él Malmőben. Ezzel szemben a zsidó közösség létszáma mintegy 700 főre tehető, és csökken, ugyanis 20 évvel ezelőtt még dupla ekkora volt a közösség tagjainak a létszáma.

Manapság már mindennapos, ha egy zsidó származású ember hazafelé tart Malmőben, akkor fiatal, autóban ülő muzulmánok zaklatják.

A zsidó közösségek tagjai elleni muzulmán antiszemita támadások azonban nem csak Svédországban erősödtek meg, hanem különösen a Gázában folyó háború után még olyan országokban is, mint Franciaország vagy épp Hollandia.

 

[popup][/popup]