Magyar zsidó áldozatokra is emlékeztek Burgenlandban

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A második világháború alatt az úgynevezett Keleti védvonal építésénél meggyilkolt kényszermunkásokra, köztük magyar zsidó áldozatokra emlékeztek vasárnap az ausztriai Rohoncon (Rechnitz) és jelképesen letették egy központi emlékhely alapkövét.

Forrás: MTI

 

Az előrenyomuló szovjet hadsereg feltartóztatására szánt védelmi rendszer építését 1944 októberében kezdte meg a náci hatalom a Németországhoz csatolt Ausztria és Magyarország határvidékén.

A RE.F.U.G.I.U.S. osztrák civil szervezet szabadtéri kiállítást és központi emlékhelyet tervez a több tízezer kényszermunkásnak, köztük 35 ezer deportált magyar zsidónak a burgenlandi Rohoncon (Rechnitz) annak az istállónak a romjai mellett, ahol 180 magyar zsidót gyilkoltak meg 1945. március 24-én. Az egykori Batthyány-birtokon álló, alaprajzáról Kereszt istállónak (Kreuzstandl) nevezett épület maradványain ma emléktábla, mellette emlékkő található.

A civil szervezet elképzelései szerint egy-két éven belül elkészülhet az emlékhely. A tagdíjak és más egyéni adományok mellett osztrák állami és európai uniós támogatásra is számítanak. “Elképzelhetőnek tartjuk, hogy talán magyar szervezeteket vagy akár a Magyar Köztársaságot is érdekelné” – mondta az MTI-nek Paul Gulda, a civil szervezet társelnöke. “Mindig örülünk annak, ha a rohonciak úgy érzik, hogy értük is végezzük ezt a munkát” – tette hozzá. “A rohonciak egyfajta emlékezet-traumában szenvednek. Sokan vannak olyanok, akik nem akarnak tudni, nem akarnak hallani a történtekről” – mondta Gulda.

Az évek óta megrendezett hagyományos megemlékezésen mintegy 250-en vettek részt, köztük a grazi és a zalaegerszegi izraelita hitközségek, valamint az osztrák katolikus és az evangélikus egyház helyi képviselői.

A rohonci tömeggyilkosság feltételezett tetteseinek egy részét 1948-ban Ausztriában bíróság előtt elítélték, de a fő gyanúsítottak hollétére nem derült fény. A holttesteket rejtő tömegsír után 1945 óta több alkalommal is kutattak, jelenleg az osztrák belügyminisztérium anyagi támogatásával próbálják megtalálni.
 

[popup][/popup]