Félelem és reszketés Makón

Írta: Rab László - Rovat: Hírek - lapszemle

Nem tartják meg a vasárnap déli makói Jótékonysági ebédet, amelyet a szervezők eredetileg Urbancsok Zsolt helyi történész-levéltáros A holokauszt gyermekei című könyve támogatására hirdettek a Korona Szállóba.

Félelem Makón: elmarad a holokausztkönyvet támogató jótékonysági rendezvény

 

2010. március 27. / Rab László / Nol

Az egykori makói főrabbiról, Dr. Kecskeméti Árminról elnevezett egyesület azért döntött így, mert kevesen jelentkeztek. Csak húszan jelezték a makóiak közül részvételüket. Ott lett volna az ebéden Kecskeméti Ármin unokája, Ferge Zsuzsa szociológus és családja, Székhelyi József színész – akinek a szélsőjobbosokkal már többször volt összetűzése -, s Makó szocialista polgármestere, Buzás Péter is.

Értesüléseink szerint a gyér érdeklődésnek az az oka, hogy az egyesületet és a holokauszttal kapcsolatos kutatásokat támogató helybéliek nem mertek bejelentkezni a Korona Szálló ebédjére.

Ez az “önkéntes” elhúzódás nem a héten kezdődött. Makón Kecskeméti Ármin emléktábláját tavaly októberben összetörték, s a helyszínen a holokausztot tagadó feliratot hagytak. Az elkövetőt elfogták, az emléktáblát helyreállították, amit november 11-én Sólyom László köztársasági elnök megkoszorúzott. De már akkor fölbukkantak a környékben a Jobbiktól is jobbra álló neonáci csoportok, s olyan szórólapokkal árasztották el Makót, miszerint a zsidók maguknak köszönhetik azt, ami velük történt s történik.

A településen szemmel látható és érezhető az antiszemitizmus és a rasszizmus jelenléte, fogalmaztak a politikai eseményektől magukat távol tartó helybéliek. Nem múlik el hét, hogy ne masíroznának a városban valamely neonáci zenakar hívei, s számos jele van az idegengyűlölet folyamatos erősödésének. Makón e tekintetben rosszabb a helyzet, mint Szegeden vagy Hódmezővásárhelyen, ahol zavartalanul működhetnek a zsidó-magyar együttélés megszokott intézményei. Makón már az egyesület megszervezésekor is több olyan zsidó család volt, melynek tagjai nem tartották “időszerűnek” a zsidóságuk melletti kiállást. Félnek a masírozásoktól, s attól, hogy a rendőrség nem védi meg őket, ha bajba kerülnek.

A jótékonysági bált megelőzően több helyszínen járt valaki – nem tudni pontosan, ugyanaz a személy-e -, aki fenyegető hangon lépett föl, s a bál megtartása ellen ágált. Megkeresték például a Korona értékesítési igazgatóját, s az ÁNTSZ-szel fenyegetőztek; elmentek a helyi önkormányzathoz és a Délmagyarország szerkesztőségébe is – ide azért, hogy Székhelyit, aki jelezte aktív részvételét, nemkívánatos személlyé “nyilvánítsák” Makón. Érkeztek a helyi fórumokra különféle e-mail üzenetek is, Magyar Gárda-alapítók és önkéntes neonácik küldözgették tanulmányozásra a Sion bölcsei-jegyzőkönyveket – ezzel gondolták blokkolni azt a törekvést, amivel a makóiak a holokauszt-áldozatokra kívántak emlékezni.

Urbancsok Zsolt, a Holokauszt gyermekei című könyv írója nem kívánta kommentálni a rendezvény elmaradását. Mint mondta, őt személyesen nem fenyegették meg. Tud viszont arról, hogy a Ferge-család s mások – írók, művészek – vasárnap a lefújt bál időpontjában Makóra érkeznek, s részt vesznek egy olyan találkozón, amely már kívül esik a Kecskeméti Ármin Egyesület hatókörén.

Gergely György Péter esztéta úgy nyilatkozott, azért megy Makóra, hogy másokkal együtt demonstrálja: nem fél a neonáciktól. S felhívja a figyelmet arra, tűrhetetlen annak a megfélemlítő mechanizmusnak a terjedése, amely megfojtja a jóérzésű emberek szándékait.

A vasárnapi makói “találkozót” nem jelentette be senki, de arról értesült a rendőrség és a nemzetbiztonsági hivatal is. Ferge Zsuzsa és barátai délben Makón ebédelnek a Korona Szálló főépületében – egyelőre ennyit lehet tudni.

[popup][/popup]