Az idei könyvfesztivál fókuszában: Izrael

Írta: Népszabadság online - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael kortárs irodalma, kultúrája, és személy szerint a leghíresebb izraeli író, Amos Oz lesz a díszvendége az idei, XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak, amelyet április 22. és 25. között tartanak a budai Millenárison.

Forrás: Népszabadság online

 

A rendezvény szerdai sajtótájékoztatóján Izrael budapesti nagykövete, Aliza Bin-Noun asszony elmondta, mintegy négyszáz izraeli könyvvel ismerkedhetnek meg a fesztivál látogatói, köztük azokkal is, amelyeket a magyar kiadók jelentetnek meg erre az alkalomra.

Az Európa például kihozza a díszvendég író, Amos Oz legújabb, Rímek életre, halálra című munkája magyar fordítását. – A szerzőt a közel-keleti országban valósággal a nemzet lelkiismereteként, szószólójaként tartják számon, de sikerének titka az is, hogy rendkívüli képességű mesélő – jegyezte meg róla Barna Imre, a kiadó vezetője. Oznak ez alkalomból a fesztivál első napján átadják a Budapest Nagydíjat, pódiumbeszélgetésen, dedikálásokon vesz részt.

A nagykövet beszámolt arról is, hogy két kiállítást rendeznek ebből az alkalomból: az egyiket Jeruzsálemről, a másikat – Változások címmel – arról, milyen átalakulások mentek végbe Izrael társadalmában, életében az elmúlt évtizedekben.

– Huszonnégy országból érkeznek kiállítók és íróvendégek az idei fesztiválra – sorolta Zentai Péter László, a rendező könyves egyesülés és az esemény igazgatója. Először állít ki arab ország – Szaúd-Arábia –, továbbá brazil, vietnámi, osztrák könyvműhely. A hagyományos külföldi kiállítók között ezúttal hiányozni fog a német nemzeti stand – a válság miatt a német külügyi tárca ezúttal nem adott rá támogatást –, viszont német kiadók eljönnek Budapestre. Először lesz német-magyar irodalmi fesztivál is a rendezvény keretében, együttműködésben a Leibach Alapítvánnyal és a budapesti Goethe Intézettel. Három német író: Arnold Stadler, Tillman Ramstedt, Moritz Rinke, továbbá három magyar: Esterházy Péter, Kiss Noémi, Dragomán György tart felolvasást, és beszélget Dalos György társaságában. Tizedik alkalommal rendezik meg az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, 17 országból érkező fiatal szerzővel, köztük a magyar Horváth Viktorral, aki legutóbb törökkorban játszódó, figyelemre méltó regénnyel jelentkezett.

A Millenáris Fogadóban a gyerekkönyvkiadók is gazdag programot szerveznek a családoknak, különösen április 24-én, szombaton. A szakemberek izgalmas fórumokon vitatják meg a mostani válság hatását a könyvszakmára, a szellemitulajdon-védelem helyzetét, az e-könyv üzleti lehetőségeit. Erre és a könyvfesztivál valamennyi rendezvényére 600 forintos belépővel lehet ellátogatni, amely levásárolható.

[popup][/popup]