Kivághatják Anne Frank gesztenyefáját

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az amszterdami városi tanács engedélyt adott az Anne Frank naplójában megörökített gesztenyefa kivágására, írta szombaton a CNN. A több mint 150 éves fát gombafertőzés támadta meg és a megmentésére tett kísérletek sorra kudarcba fulladtak.

  gesztenyefa.jpg  
  A gesztenyefa (Forrás: www.annefranktree.com)  

A fakivágásról szóló döntést hat héten belül lehet megtámadni, de nem tartják valószínűnek, hogy a híres fa kivágása ellen sokan tiltakoznának. A gesztenyefa megmentéséért ugyanis már a kilencvenes évek óta folyik a csata. Előbb egy földalatti olajtartályból kifolyt üzemanyag gyöngítette meg a gyökérzetét, ami után Amszterdam 160 ezer eurót költött a talajrekonstrukcióra, majd pár éve egy különösen agresszív gomba támadta meg a fát.

A gesztenyefa stabilitásának megőrzésére érdekében megnyírták lombkoronáját, de ez sem segített: a gombafertőzés miatt elkorhadt a fa törzsének fele, és botanikusok szerint ki kell vágni, mert félő, hogy egy idő után magától kidől.

Anneliese Marie “Anne” Frank zsidó származású német lány, akit “Anne Frank naplója” címmel kiadott, a II. világháború idején írt naplójegyzetei tettek világhírűvé. A kislány a német megszállás idején családjával rejtőzködött a Prinsengracht 263. alatti házban, és híres naplójában többször írt a fáról. Így például 1944. május 13-án az akkor 14 éves Anne arról számolt be, hogy “A gesztenyefánk teljes tavaszi díszben áll és sokkal szebb, mint tavaly.”

Anne Frank 1945 márciusában a bergen-belseni koncentrációs táborban halt meg tífuszban.

 

(Forrás: www.uno.hu)

[popup][/popup]