Hitler-kép a Belvedere árverésén

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Több szempontból is különleges mű kerül kalapács alá a Belvedere Szalon március végi aukcióján: az Osztrák városrészlet című akvarell – kikiáltási ára 480 ezer forint – alkotója ugyanis nem más, mint Adolf Hitler. A pályáját tájkép- és városfestőként kezdő későbbi Führer művei időről időre fel-felbukkannak a világ különböző árverésein – de általában mindenhol élénk vitákat váltanak ki.

Tizenötödik nagy művészeti árverését tartja március 31-én a Forró Tamás vezette Belvedere Aukciósház. A 210 darabos kínálat “legizgalmasabb” képe ezúttal minden bizonnyal a 95. számú tétel: a kisméretű, mindössze 17,5×13 centiméteres, akvarellel festett Osztrák városrészlet című képecske a jobb alsó sarkában szereplő szignó szerint “A. Hitler” alkotása. A katalógus szerint a kép “jellegzetes 1900 körüli akvarelltechnikával készült (…) mű. Gyakorlott kezű, de nem kiemelkedő képességű művész képe. (…) A szignatúra hasonlóan öregedett, mint a kép többi része.”

Adolf Hitler fiatalon – miután 16 éves korában, már egy bukással a háta mögött érettségi nélkül hagyta ott a középiskolát – köztudottan festőként tevékenykedett Bécsben: elsősorban képeslapokról másolt látképeit igyekezett eladni turistáknak, illetve képkereskedőknek, miközben kétszer is (1907-ben és 1908-ban) sikertelenül felvételizett a bécsi Művészeti Akadémiára. A fiatal festőnek becslések szerint mintegy kétezer képe készülhetett az első világháborút megelőző években, illetve az alatt.

Egy, az 1910-es években készült akvarell kapcsán – mégha ez Adolf Hitlertől származik is – nem lehet az embereknek ellenérzése – mondta a Népszavának Forró Tamás a Belvedere Szalon, Galéria és Aukciósház vezetője. Az árverésre bocsátott kép szerepelt a tavaly novemberi Antik Enteriör kiállításon is a Műcsarnokban és senki sem kifogásolta az alkotó személyét. Hitler ugyanis nem náci vezéreket ábrázoló festményt alkotott, hanem egy tájképet.

Hitler festészetéről magyar nyelven is lehet olvasni értékeléseket neves művészettörténészek, Bellák Gábor, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa és Muradin Jenő tollából. Külföldön olyan jelentős aukciós ház, mint a londoni Cristie”s sem zárkózott el attól, hogy aukciót rendezzen a német vezér alkotásaiból. Forró Tamás tudomása szerint egyébként a most aukcionált kép mellett még két, Hitlertől származó kép lelhető fel Magyarországon, az egyik Szegeden, a másik pedig Békéscsabán.

Hitler képeinek némelyike időről időre fel-felbukkan a világ műkereskedelmének nyilvános aukcióin is. 1997-ben egy spanyolországi árverésen a későbbi náci vezér egy bécsi városképe háromezer pesetáért talált új gazdára; a szignálatlan képről az árverés vezetője azt nyilatkozta, hogy “a vízfestmény gyenge színvonalából ítélve nagy biztonsággal Hitler művének tekinthető”. 2005 júniusában Kanadában a Führer négy rajzát árverezték el, amelyeken Hitler különböző épületeket örökített meg.

A művek kalapács alá bocsátása ellen több kanadai zsidó szervezet is tiltakozott, ám az árverési biztos arra hivatkozva utasította el őket, hogy cégének több zsidó vevője is van. Tavaly szeptemberben a délnyugat-angliai Lostwithielben pedig 21 Hitler-akvarellt és vázlatot vitt kalapács alá a Jeffrey”s árverezőcég, amelyekért végül a remélt ár csaknem kétszeresét, összesen nem kevesebb, mint 115 ezer angol fontot (46,8 millió forint) kasszíroztak. (A legolcsóbb tétel 3.200 fontért – 1,3 millió forint -, a legdrágább 10.500 fontért – 4,27 millió forint – talált gazdára.)

A siker ellenére Chris Walton, az aukciósház szóvivője azt hangsúlyozta, hogy szerinte “a festményeknek inkább történelmi, mintsem művészeti értékük van”. Az árverés ellen egyébként Angliában is sokan tiltakoztak (magát az aukciót egy Hitler-maszkot viselő fiatalember zavarta meg), de a Simon Wiesentahl Központ szóvivője, Rhoda Barad is “rossz döntésnek” nevezte a képek nyilvános áruba bocsátását; mint hangsúlyozta: a világ legtöbb komoly aukciósháza a nácizmus áldozataira való tekintettel nem bocsátja árverésre Hitler festményeit.

 

(Forrás: Népszava Online)

[popup][/popup]