2019 végéig Jeruzsálembe költözik az amerikai követség?

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Egyesült Államok nagykövetsége Tel Avivban (Fotó: wikipédia)

 

WASHINGTON – Helyi média jelentések szerint a Trump-kormány felgyorsítja az amerikai nagykövetség Tel Avivból Jeruzsálembe való áthelyezését, hogy a létesítmény 2019 végéig elkészüljön.

A költözés felgyorsítása érdekében az Egyesült Államok nem fog új létesítményt építeni, hanem egy meglévő konzuli épületet alakít át a nyugat-jeruzsálemi Arnona szomszédságában, idézett tisztviselőket a The New York Times és a The Wall Street Journal.

Az arnonai épület a zöld vonal közelében fekszik, mely Izrael határait jelölte 1949-től az 1967-es hatnapos háborúig. Az évek során vízum kiadásra és különböző konzuli szolgálatok biztosítására használták, de fel kell újítani, hogy alkalmas legyen a nagykövet számára és titkos műveletek végzésére.

A riport szerint a viszonylag új épületbe való költözés pénzt takarít meg, és lehetővé teszi David Friedman amerikai nagykövet számára, hogy jövőre már ott folytathassa a munkáját.

A jelentés azonban ellentmond a külügyminisztérium becsléseinek, miszerint a költözés a legjobb esetben is csak három év múlva történhet meg.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]