2016: Rekordszámú antiszemita incidens Nagy-Britanniában

Írta: Kertész Róbert/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

    A 300 ezres brit zsidó közösség védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet, a Community Security Trust (CST) 36 oldalas tanulmányában közölte, hogy 2016-ban 1309 antiszemita indíttatású verbális vagy fizikai támadásról szerzett tudomást. Ez 36 százalékos emelkedés az előző évben jelentett 960 ilyen incidenshez képest.

London: ortodox zsidók és rendőrök Stanford Hill negyedben

A CST szerint az előző rekordot 2014-ben jegyezték fel, 1182 antiszemita támadással.

A szervezetnek a 2016 végével zárult két és fél évben havonta átlagosan 105 antiszemita incidenst jelentettek, több mint kétszer annyit, mint az előző két és fél évben.

A tavalyi esetek több mint háromnegyede Londonban és Manchesterben történt. E két nagyvárosban élnek a legnépesebb brit zsidó közösségek.

A 2016-ban feljegyzett incidensek közül 107 járt fizikai erőszakcselekménnyel, 29 százalékkal több, mint az előző évben.

A zsidók tulajdonában lévő ingatlanok és vagyontárgyak elleni, károkozással járó támadások száma 25 százalékkal emelkedett tavaly.

Zsidó iskolák környékén 83 támadás volt, ezek közül 30 esetben az iskolába, vagy onnan hazafelé tartó gyerekek voltak a sértettek.

Mark Gardner, a CST vezetője szerint az antiszemiták az elmúlt időszakban számos politikai és egyéb fejlemény hatására “érezhetően felbátorodtak”.

Amber Rudd brit belügyminiszter a jelentésre reagálva a BBC-nek csütörtökön kijelentette: a kormány az idén 13,4 millió font (csaknem 5 milliárd forint) költségvetési forrást különít el a zsidó közösségek lakta negyedek biztonságának erősítésére.

Rudd hozzátette: a brit kormány mindent megtesz “ezeknek az aljas támadásoknak” a megakadályozásáért, és arra kéri az ilyen incidensek sértettjeit, hogy minden esetben lépjenek kapcsolatba a hatóságokkal.

 

[popup][/popup]