2014-ben hollókamuzott, most gyurcsányozik

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! című aláírásgyűjtő akcióhoz kapcsolódva egy videóbejegyzéssel hívta fel magára a figyelmet Ágoston Tibor, egykori jobbikos politikus – vette észre a debrecenier.hu című lap.

Ágoston Tibor az ellene indított büntetőper tárgyalásán a Debreceni Járásbíróságon 2015. március 26-án. MTI Fotó /Czeglédi Zsolt

A helyi lapból az is kiderül, hogy a Fidesz debreceni szervezete utcai aláírásgyűjtések és politikusok közösségi posztjai mellett lakosságinak tűnő videókkal is támogatja a párt országos aláírásgyűjtési kampányát. Ágoston agitációs videóját szerdán posztolták. A felvétel a jelek szerint egy, a nagyobbik kormánypárthoz köthető kávézóban készült, amelyet a helyben egyszerűen csak Fidesz-kávézóként szoktak emlegetni.

Ágostont, aki 2016-ban jobbikos debreceni önkormányzati képviselőt volt, a nemzeti szocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása miatt a Debreceni Törvényszék jogerősen 750 ezer forint pénzbírsággal sújtotta.

A megállapított tényállás szerint a Jobbik Magyarországért Mozgalom debreceni alapszervezete 2014. január 12-én a Don-kanyarnál elhunyt katonákra emlékezett Debrecenben, a Medgyessy sétányon lévő katonai emlékműnél. A rendezvényt 24 rendőr biztosította, az eseményen 30-40 hallgató vett részt. Közterület lévén a közelben bárki észlelhette az eseményt, így a rendezvény nagy nyilvánosság előtt zajlott.

A megemlékezésen többek között Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselője is felszólalt. A vádlott szándékos szótévesztéssel és gunyoros hangnemben a holokausztról azt mondta: “Magyarország 2014-ben két nagy rendezvényre, megemlékezésre készül. Az egyik a magyar áldozatok, a hősök, az elesettek, a másik pedig a hollókamu, bocsánat hollókaszt. Még mindig nem jó. A holokaszt – szándékos volt, elnézést kérek érte – és annak áldozataira való megemlékezés” – hangzott el a beszédben.

A beszédről készült videofelvételt valaki egy videomegosztó oldalra töltötte fel, így széles nyilvánosság számára vált elérhetővé a beszédben tett kijelentés, ezáltal Ágoston Tibor sértő szavairól nagy nyilvánosság szerzett tudomást.

A debreceni közgyűlés elítélte Ágoston szavait, aki később a bíróság előtt szerencsétlen nyelvbotlásnak nevezte az inkriminált kifejezést, és elnézést kért, ha valakit megsértett vele. “Fejet hajtok minden áldozat előtt” – jelentette ki.

Ágosotn 2017-ben azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy ellenezte egy hátrányos helyzetű roma fiatal önkormányzati támogatását és azt javasolta, hozzanak neki létre egy felzárkóztató programot Rostás Winnetou néven.

24.hu/Szombat

 

Elítélték a “hollókamuzós” jobbikost

[popup][/popup]