Vanunu idén sem kér a Nobel-békedíjból

Írta: Index - Rovat: Hírek - lapszemle

Mordeháj Vanunu egykori atomtechnikus, az izraeli atomtitkok leleplezője rendszeresen kap jelölést a Nobel-békedíjra, de ő idén is arra kérte a bizottságot, hogy ne vegyék figyelembe jelölését.
 

 

Az izraeli atomtitkok leleplezője nem kér a béke-Nobel-díjból, ezért levélben kérte a norvég Nobel-bizottságot, hogy ne vegye figyelembe jelölését, közölte Geir Lundestad, a bizottság titkára szerdán. Mordeháj Vanunu egykori izraeli atomtechnikus azt írta a bizottságnak, hogy nem kér a kitüntetésből, amelyet korábban már megkapott Simon Peresz izraeli államfő. “Simon Pereszt az izraeli atombomba atyjának tekinti, és nem akarja, hogy bármilyen módon is kapcsolatba hozzák vele” – mondta Lundestad.

Vanunu 1987-ben Alternatív Nobel-díjat kapott az izraeli fegyverkezési program leleplezéséért. Egy évvel korábban 18 évi börtönbüntetésre ítélték Izraelben a katonai atomprogrammal kapcsolatos információk kiszivárogtatásáért. 2004-ben szabadult ki a börtönből, de nem hagyhatja el az országot, és nem érintkezhet külföldiekkel. Ez utóbbi előírást azonban számtalanszor megsértette, emiatt több mint hússzor emeltek már vádat ellene.

A marokkói születésű Vanunu 1976 és 1985 között dolgozott a dimonai atomerőműben. A The Sunday Times című brit lap egyik újságírójának 1986-ban mesélt az izraeli atomtitokról. Állításait fényképfelvételekkel is igazolta, hogy a világ tudtára adja, Izrael atomfegyvert állít elő.

Izrael se nem tagadja, se nem erősíti meg, hogy atomfegyverekkel rendelkezik. Külföldi szakértők azonban a Vanunu által nyilvánosságra hozott adatok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a zsidó állam a világ egyik legjelentősebb atomarzenálját tudhatja magáénak.

Simon Peresz 1994-ben kapott Nobel-békedíjat Jasszer Arafat palesztin vezetővel és Jichák Rabin akkori izraeli miniszterelnökkel közösen az izraeli-palesztin konfliktus lezárásért tett erőfeszítéseik elismeréseként.

Vanunu rendszeresen kap jelölést a Nobel-békedíjra. Geir Lundestad nem közölte, hogy idén ki terjesztette elő az 55 éves Vanunu nevét, és arról sem beszélt, hogy a tiltakozó levél változtat-e érdemben győzelmi esélyein. Azt azonban elismerte, hogy Vanunu tavaly is hasonló tartalmú levelet írt a Nobel-bizottságnak.

A Nobel-békedíj történetében eddig egyszer fordult elő, hogy egy győztes visszautasítsa a díjat. Le Duc Tho vietnami politikus a vietnami háború befejezéséről és a béke helyreállításáról szóló megállapodásért 1973-ban Henry Kissinger amerikai külügyminiszterrel megosztva kapta a Nobel-békedíjat, amelyet azonban nem fogadott el.
 

[popup][/popup]