Feltörték az Országos Választási Iroda honlapját

Írta: Index  - Rovat: Hírek - lapszemle

Kedd reggel megtámadták az Országos Választási Iroda weboldalát, Jobbikot éltető és a Fideszt, illetve az MSZP-t szidó feliratokat helyeztek el az aloldalakon.
 


A támadó a www.valasztas.hu címen elérhető honlapnak azokon az aloldalait írta át, ahol az országgyűlési képviselőjelöltek nyilvántartása jelenik meg. Az egyik aloldal a „Maszop maffiózóit” említi, a másik a „Zsidesz – Magyar Politikusbűnöző Szövetséget”, míg a harmadikon a következő olvasható: „Az egyetlen tiszta párt, a Jobbik által állított nyilvántartásba vett jelöltek és listák”.

Technikailag nem igazi feltörésről vagy hackelésről van szó, maga a weboldal volt rosszul megírva, ezt használta ki a támadó. A honlap címében ugyanis volt egy “NEV” változó, aminek a tartalma megjelent a honlapon. Így nagy szakértelem nem kellett a feltörés látszatához: ha valaki egy böngésző sorában az oldal címébe beírta például azt, hogy NEV=”vérmókus”, akkor a “vérmókus” szó jelent meg a pártok neve helyett.

A támadást a kuruc.info egyik programozója vállalta. A bejegyzések a főoldalról nem elérhetők, a programozó a Független Hírügynökséget levélben értesítette a bejegyzésekről.

A három módosított oldalt itt, itt és itt lehetett megtekinteni. A honlap a hír kiadása után perceken belül már elérhetetlen volt, délelőtt tíztől körülbelül húsz percig. Délelőtt fél tizenegykor már újra élt a valasztas.hu, és a három aloldalt is eltávolították. Az Országos Választási Iroda munkatársai vizsgálják az esetet.

[popup][/popup]