Veszélyben a népszerű kulthely

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Patthelyzet alakult ki a Sirály kulturális központban: egy 1993 óta húzódó per miatt bezárhatják a kulthelyet. Az üzemeltetők tárgyalnának az épülettulajdonos fővárossal, a főváros viszont nem tudott érdemi tájékoztatást adni lapunknak az ügyben.

Aki ismeri a VI. és a VII. kerület, a Király utca sörözőit, kávéházait és kulthelyeit, annak nem kell bemutatni a Sirályt, amelyről az utóbbi időben elterjedt a hír: újra bezárják. Több fórumon is olvashattuk, hogy működési engedély híján megint megszűnne a kulturális térként funkcionáló intézmény, amely fennállásának elmúlt öt hónapjában számos képzőművészeti, zenei, filmes, színházi programmal és civil szervezetek rendezvényeivel várta a közönséget – többezres látogatószám bizonyítja létjogosultságát.

Az elmúlt hetekben becsületkasszába lehetett fizetni az elfogyasztott italokért a Sirályban, lévén nincs működési engedélyük, így nem folytathatnak kereskedelmi tevékenységet, ergo pénzt sem fogadhatnak el szolgáltatásaikért.

A civil kezdeményezésből született, nonprofit közösségi hely ügye azonban sokkal régebbre nyúlik vissza. 1993-ban kötött megállapodást a Budapest Székesfőváros Könyvesháza Alapítvány és a Fővárosi Önkormányzat a Király utca 50. alatti ingatlan ingyenes, határozatlan idejű kulturális használatára. A főváros ’97-ben indoklás nélkül mondta fel az együttműködést, és mivel addigra már az alapítvány jelentős összegeket költött az ingatlan felújítására, kártalanítást kért, amelyet peres úton akartak megkapni. Az azóta húzódó perben a mai napig nem született érdemi döntés, ám a csaknem tíz évig üresen álló épület állaga erősen leromlott. Tavaly októberben egy önkéntesekből álló csapat felújította a helyet, és a Városi Színház Kht. – civil, szakmai szervezet – programjával akarta kimozdítani a helyzetet a holtpontról, ideiglenes működési engedélyeket beszerezve.

Amint a terézvárosi önkormányzattól megtudtuk, az üzemeltetőket épp az állandó működési engedély hiányában szólította fel az ügyben határozatot hozó VII. kerület a bezárásra, miután egy rutinellenőrzéskor nem tudták bemutatni. Ezt viszont addig nem is tudják megtenni, amíg a peres helyzet nem rendeződik, és a felek szerződésben rögzítve nem tisztázzák az épület használatának jogait. Ezen iratok beszerzéséig lenne a Sirály újabb bezárásra ítélve. Szalai-Szabó István, a Sirály ügyvezetője lapunknak elmondta, a kulthellyé vált intézmény programjai hónapokra előre be van tervezve, és több civil szervezet is segítené az ügyüket, hiszen alulról jövő kezdeményezésről van szó. Az állami és civil szervezetek közötti együttműködésnek lehetne példája a Sirály, ha végre tárgyalóasztalhoz ülne a két peres fél, és velük – jelenlegi üzemeltetőkkel – is születne egy megállapodás.

Nem a mi dolgunk igazságot tenni a jogi kérdésekben, de nem szeretnénk veszni hagyni egy olyan helyet, ahol nemcsak a találkozásnak, hanem a kultúrának is teret adhatunk; a vendéglátás nálunk csak kísérője a programoknak. Nem az anyagiak motiválnak minket, hiszen kezdettől visszaforgatjuk a bevételt további színházi, zenei, képzőművészeti, filmes események szervezésébe. Nem a botránykeltés a célunk, hanem az, hogy bizonyítsuk: van lehetőség civil kezdeményezéssel kulthelyet létrehozni ma Budapesten – mondta Szalai-Szabó. A Sirály vezetése ehhez kéri a peres felek és a közönség segítségét.

A fővárosi önkormányzatot is megkerestük az ügyben, de Bőhm András, a Fővárosi Közgyűlés kulturális bizottságának elnöke elmondta: nem tud naprakész tájékoztatást adni. További kitartó érdeklődésünkre sem tudott senki nyilatkozni a fővárostól a Sirály jövőjéről.

Zalka Szilvia

(Forrás: Magyar Hírlap)

[popup][/popup]