Szállodaablakból dobtak pokolgépet egy zsinagóga elé

Írta: MTI, Gazdasági Rádió - Rovat: Hírek - lapszemle

Kairó központjában kisebb pokolgéppel merényletet követett el egy ismeretlen férfi vasárnap egy zsinagóga ellen, de a házi készítésű szerkezet nem robbant fel, csak meggyulladt. A tűz semmiben nem okozott kárt, és rövid idő alatt eloltották – közölte a rendőrség.
 

 

Korábban az egyiptomi belügyi tárca név nélkül nyilatkozó biztonsági forrásai azt mondták – megerősítve a MENA hivatalos hírügynökség első jelentését -, hogy a szerkezet felrobbant. A rendőrség beszámolója szerint a támadó a zsinagógával szemben lévő épület negyedik emeletéről, egy ablakon át dobta ki a robbanószerkezetet tartalmazó bőröndjét a zsinagóga felé. A negyedik emeleten egy szálloda van, amelynek recepciójához azzal a színlelt szándékkal érkezett a férfi, hogy szobát vesz ki. Miután váratlanul kidobta a bőröndjét, elmenekült.

A bőröndben négy benzines palack volt, mindegyik egy-egy kénsavat tartalmazó üvegpalackhoz erősítve. Ezenkívül benne voltak a férfi ruhái, pamutrongyok, gyufaszálak és egy öngyújtó. A bőrönd a zsinagóga épülete melletti járdára esett rá.

Az egyiptomi zsidó közösség az 1940-es években még mintegy 80 ezer főt számlált, de Egyiptom és Izrael ellenséges, háborúskodó viszonya miatt fél évszázaddal ezelőtt gyakorlatilag teljes egészében elhagyta az országot. Mára csak néhány tucat zsidó maradt az országban, szinte kizárólag idős polgárok. A hatóságok a zsinagógákat szigorúan őrzik.
 

[popup][/popup]