20 halott, 26 sebesült a texasi lövöldözésben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Texas állam kormányzójának hivatalos bejelentése szerint 20 ember halt meg és több mint két tucat megsebesült a szombati lövöldözésben, amely El Paso város Walmart nevű bevásárlóközpontjában történt.

Fotó: KTSM 9/AFP

 

Húsz ártatlan ember vesztette életét El Pasóban, és több mint két tucat megsebesült – mondta egy sajtótájékoztatón Greg Abbott. Az oldalán álló rendőrfőnök, Greg Allen ezt azzal egészítette ki, hogy pontosan 26 sebesültről van szó. Közülük egyesek állapota válságos. A halottak között három mexikói állampolgár, a sebesültek között hat mexikói van.

A merénylettel gyanúsított, ellenállás nélkül elfogott személy 21 éves, fehér férfi. Allen közölte, hogy az előzetes nyomozás alapján feltehető, hogy gyűlöletből elkövetett bűncselekmény történt. Az Egyesült Államokban ez alatt azt értik, hogy a támadó a származása, bőrszíne, vallása vagy szexuális irányultsága alapján választja ki az áldozatait.

Az FBI vizsgálja azt is, hogy Patrick Crusius írta-e a 8chan-en terjedő névtelen, fehér-nacionalista kiáltványt, mely szerint a merénylet célzottan a helyi latin közösség ellen irányult. Ha ez bebizonyosodik, akkor ez a harmadik merénylet az elmúlt öt hónapban, amit ezen a platformon jelentettek be – írja a 444.hu.

A lövöldözés alatt a Walmart zsúfolt volt, délelőtt tíz órakor mintegy háromezer vásárló és több száz alkalmazott volt az épületben az iskolaév közeledtével.

A spanyol hírügynökség szerint az idén ez volt a 249. több személyt érintő lövöldözés az Egyesült Államokban. Donald Trump elnök egy üzenetben borzasztónak és nagyon szomorúnak minősítette a történteket. (MTI felhasználásával)

 

[popup][/popup]