Hitler Freud falán?

Írta: Kultúra.hu   - Rovat: Hírek - lapszemle

A pszichoanalízis atyja, Sigmund Freud rendelőjének falán ott függhetett Adolf Hitler egyik festménye.
 

Hitler-festmény függhetett Freud rendelőjében 

 

2010. február 15./Kultúra.hu  

 

Egy brit aukciósház árverésre bocsátja a náci diktátor egy 1910-ben datált akvarelljét, amelynek a hátoldalán lévő felirat arról tanúskodik, hogy a festmény a pszichoanalitikus bécsi rendelőjéből származik. Freud 1910-ben az osztrák fővárosban élt, így elképzelhető, hogy a festményt ő vagy egyik munkatársa vásárolta meg a tengődő festőtől. Hitler akkoriban képek és képeslapok eladásából próbálta fenntartani magát.

A 20X10 centiméteres kép egy templomocskát ábrázol, hegyekkel a háttérben, rajta a szignóval: A Hitler 1910. A hátoldalán a “Studio Medico Sigmund Freud Vienna” olasz nyelvű felirat olvasható. A festményt a második világháború után egy amerikai katona vitte Itáliába, akinek azt mondták, hogy az Freud rendelőjét díszítette.

A két ismert személyt összekötő festmény felveti azt a meghökkentő lehetőséget, hogy Freud és Hitler akár ismerhette is egymást, mert ugyanabban az időben éltek Bécsben, s mert utóbbinak zsidók nyújtottak segítséget képei eladásához. A pszichoanalitikus a harmincas években Angliába menekült a nácik elől, s ott is élt haláláig.

“Sohasem tudjuk meg teljes bizonyossággal, hogy a festmény valóban Freudé volt-e” – jelentette Richard Westwood-Brookes, a Mullock aukciósház szakértője. A Mullock 10 ezer dolláros kikiáltási áron, március 2-án bocsátja árverésre a festményt Ludlow városban, a nyugat-angliai Shropshire megyében. Az eladó egy olasz állampolgár, aki annak idején az amerikai katonától vette meg a képet. Westwood-Brookes szerint a mű Hitler 1910 körüli korszakának tipikus terméke.

“Köztudomású, hogy Hitler népszerű volt a bécsi zsidó közösség körében. Zsidók segítettek neki festményei és rajzai eladásában, ami a XX. századi történelem egyik legironikusabb ténye. Ez jóval a náci párt létrejötte előtt volt és sokkal azelőtt, hogy Hitler antiszemitizmusa a felszínre tört volna” – mondta a brit szakértő

[popup][/popup]