Budapest felszabadulására emlékeztek a Vérmezőn

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A budapesti felszabadítók között ott voltak a magyar katonák is, akik szembeszálltak náci eszmékkel, és nem szabad engedni, hogy a budai Várban kitűzött trikolort a szélsőjobb újbóli térnyerésével bemocskolja
 

A budapesti felszabadítók között ott voltak a magyar katonák is, akik szembeszálltak náci eszmékkel, és nem szabad engedni, hogy a budai Várban kitűzött trikolort a szélsőjobb újbóli térnyerésével bemocskolja.

Katonai tiszteletadás mellett koszorúzással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium Budapest felszabadulásának 65. évfordulója alkalmából a fővárosi Budai Önkéntes Ezred katonáinak emlékművénél a Vérmezőn, pénteken.

Bali József védelempolitikai szakállamtitkár a vészkorszakra utalva emlékeztetett: 1944 március 19-én, amikor a nácik megszállták Magyarországot, teret engedtek a terrornak, a fekete ingek és zászlók árnyékában hatalomra kerülő nyilasoknak.

“Magyar magyart ölt, intézményes keretek között, állami segítséggel. Zsidó, antifasiszta, más vallású és nemzetiségű is olyan értelmetlen pusztítás áldozatává vált, amely ellent mondott mind a keresztény vallásnak, mind a demokratikus, humanista világnézetnek. Mindennek, ami addig emberi, és érték volt” – fogalmazott.

Sokan voltak, akik ellenezték a német orientációt, de sokkal kevesebben voltak, akik az ellenállásban, a bojkottban részt mertek vállalni – mondta a védelempolitikai szakállamtitkár.

Utóbbiak voltak azok, akiknek bátorságuk volt szakítani a németekkel, és bizonyítani egykori bajtársuk, a szovjet katonák előtt, hogy nem veszett ki az antifasizmus. Ennek a megbecsülésnek a legfőbb bizonyítéka, hogy a szovjet mellett a magyar zászlót is kitűzték budai Várban a felszabadítás napján, február 13-án – mondta. A Budai Önkéntes Ezred katonáinak emlékművénél erre a 2500 katonára, és a közülük életét veszett 600 emberre emlékezzünk – mondta Bali József.

Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke azt mondta: a budapesti felszabadítók között ott voltak a magyar katonák is, akik szembeszálltak náci eszmékkel, és nem szabad engedni, hogy a budai Várban kitűzött trikolort a szélsőjobb újbóli térnyerésével bemocskolja.

A megemlékezésen koszorút helyezett el az emlékmű talapzatánál többek között a fehérorosz, a kazah, az ukrán nagykövetség, a rendőrség, valamint a II. és a XII. kerületi MSZP képviselője.

 

[popup][/popup]