Vevőre vár Ceausescu hírhedt börtöne

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Vevőre vár Romániában a hírhedt Doftana börtön, ahol illegalitásban lévő kommunistaként Nicolae Ceausescu későbbi diktátort is fogva tartották.
 

 

Az Adevarul román lap szerint a Bukaresttől mintegy száz kilométerre északra fekvő fegyintézet 1970 óta múzeumként működik, a kommunista rendszer bukása előtt pedig minden iskolás számára kötelező kirándulás helyszíne volt. A létesítmény épületein azonban nyomot hagyott az idő vasfoga, az állam ugyanis a rendszerváltozás óta eltelt két évtizedben nem költött a börtönmúzeumra.

1945 előtt Ceausescu mellett a kommunista rendszer későbbi jeles figurái közül mások is raboskodtak, csakúgy mint a második világháború előtt tevékenykedő szélsőséges Vasgárda vezetői. A kommunista diktatúra idején itt tartották fogva Richard Wurmbrand zsidó származású evangélikus lelkészt, aki a világháború idején sok román zsidót mentett meg a deportálástól.

A Doftanát 1895-ben belga modell alapján építették. A helyi polgármester most abban bízik, hogy sikerül olyan érdeklődőt találni, aki szállodává alakítja a létesítményt.
 

[popup][/popup]