Titokzatos magyaré lett Mengele naplója

Írta: Blikk  - Rovat: Hírek - lapszemle

Stamford – Szörnyű kísérletekről vall abban a kézzel írt naplójában az „auschwitzi halálangyal”, azaz Josef Mengele (1911–1979), amelyet egy titokzatos magyar üzletember kaparintott meg.
 

 

A feljegyzéseket a náci halálorvos brazíliai bujkálása során vetett papírra a hatvanas években. A magyar, de legalábbis magyar származású férfit személyes érzelmek fűtötték amikor leszurkolta a mintegy 16 millió forintnyi összeget az amerikai Alexander Autographs aukciósháznak, hiszen 66 évvel ezelőtt Magyarországon bevagonírozott nagymamája farkasszemet nézett Mengelével az auschwitzi vasútállomás peronján. Az idős hölgy most is él, és unokája szerint még ma is élénken emlékszik a náci halálorvossal való találkozásra.
 
– A néni, aki akkor 20 éves fiatal lány volt, átesett a hírhedt Mengele-féle „válogatáson”. Pontosan leírta, hogyan járkált a náci orvos tökéletesen ápolt bőrrel, vasalt egyenruhában, fehér kesztyűben a halálgyár barakkjai között – tolmácsolta a rejtélyes vevő szavait az aukciós ház vezetője. Bill Panagopulos maga is csak telefonon értekezhetett a magyar vásárlóval, aki ragaszkodott inkognitójának megőrzéséhez. Csak annyit árult el magáról, hogy jelenleg valahol az Egyesült Államok keleti partján él.

Dr. Mengele, aki 1949-ben álnéven menekült el Németországból, egy Képes állattan című német gyermekkönyv lapjaira kezdett jegyzetelni 1960-ban. A leírtakból kiderül, hogy a „halálangyal” egy pillanatra sem bánta meg a náci rezsim – és saját maga – által elkövetett rémtetteket. „Meg kell akadályoznunk az idióták túlszaporodását – áll a 180 oldalas naplóban. – Meg kell határoznunk, hogy mely emberi élet méltó arra, hogy végigéljék, és mely életeket kell eltörölni. Ha a tehetséges embereket maga alá gyűri a hülyék tömege, az katasztrófához fog vezetni” – jósolta Sao Pauló-i menedékében. Más oldalakon viszont olyan banális jeleneteket örökít meg, mint hogy hogyan sikerül kihúzni egy ökröt a sárból. Nem hivatalos adatok szerint a halálorvos keze alatt 400 ezer zsidó férfi és nő vesztette életét. A kivégzések leginkább az értelmetlen és embertelen kísérletek miatt történtek. A naplót több évvel a náci orvos természetes halálát követően találta meg a brazil rendőrség. Feltételezések szerint Mengele fia, Rolf juttatta el az aukciós házhoz az értékes dokumentumot, amit a titokzatos vevő egy holokausztmúzeumnak tervez felajánlani.

 

[popup][/popup]