Berlusconi álma

Írta: Kitekint? - Rovat: Hírek - lapszemle

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök három napos izraeli útja során beszélt arról, hogy támogatja Izrael uniós tagságát, és bízik benne, hogy Izrael egy napon az európai közösség része lehet.
 

Szívesen látná Izraelt az EU-ban

2010. február 3. / Kitekintő

  

Az olasz miniszterelnök kabinetjének több tagjával folytat jelenleg tárgyalásokat Izraelben, hétfőn Benjamin Netanyahuval találkozott, akinek a következőket mondta: „politikusként az egyik legnagyobb álmom, hogy Izrael egyszer az Európai Unió tagjává váljon.” Berlusconi utalt arra a kulturális örökségre, melyre az Európai Unió is épült: „kevés nép járult jobban hozzá a nyugati civilizáció kialakulásához, mint a mi népeink. A nyugati kultúra alapjai Rómában és Jeruzsálemben lettek lefektetve” – mondta az olasz államférfi.

Berlusconi kijelentése ugyanakkor nem tükrözi a hivatalos uniós álláspontot. Az uniós miniszterek 2008-ban megállapodtak arról, hogy magasabb szintre emelik és rendszeresítik az unió és Izrael közötti megbeszéléseket. Ezt azonban felfüggesztették a 2008 végén kirobbant gázai háború következtében, a harcok óta az EU és Izrael diplomáciai kapcsolatai nem tudnak előrébb lépni. A helyzeten csak ront az a tény, hogy a 2009 februárja óta hivatalban lévő Benjamin Netanyahu nem támogatja az EU közel-kelet politikájában szorgalmazott „két állam” megoldását, vagyis azt, hogy Gázában és Ciszjordániában létrehozzanak egy teljesen önálló palesztin államot. Az izraeli kormány ezzel szemben a leendő palesztin állammal való terület- és lakosságcsere ötletét támogatja. Az izraeli hatóságok soha nem jelezték szándékukat, miszerint szeretnének csatlakozni a közösséghez. Ugyanakkor a Konrad Adenauer Alapítvány egy tavalyi felmérésének tanúsága szerint az izraeli zsidó lakosság 75 százaléka, és az arab lakosság 40 százaléka támogatná az ország uniós csatlakozását.

 

[popup][/popup]