Jelenleg egy másolat látható

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Európai uniós elfogatóparancsot adott ki kedden egy krakkói bíróság az ellen a svéd állampolgár ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy az auschwitzi haláltábor bejárata felett elhelyezett felirat ellopásának kitervelője volt.
 

Európai uniós elfogatóparancs az auschwitzi feliratot ellopató svéd ellen

 

2010. február 2. / MTI

 

A lengyel hatóságok a bűnténnyel kapcsolatban öt lengyel állampolgárt vettek őrizetbe, akik ellopták, majd három részre vágták szét az “Arbeit macht frei” szövegű feliratot, de a gyanú szerint a lopás szellemi atyja egy svéd állampolgár, Anders Högström volt.

Az európai elfogatóparancs értelmében az unió mind a 27 tagállamának hatóságai, ha területükön rábukkannak, kötelesek előállítani és kiadni a lengyel hatóságoknak a körözött személyt. A koncentrációs tábor feliratának december 18-án történt ellopása felháborodást váltott ki világszerte, különösen Izraelben és a zsidó közösségek körében. Auschwitz-Birkenauban Lengyelország náci megszállása idején több, mint egymillió zsidót gyilkoltak meg.

A láger bejárata fölé erősített jelmondat (melynek magyar jelentése: A munka szabaddá tesz) a holokauszt jelképévé vált, s az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

A tábor bejárata fölött jelenleg egy másolat látható, a szétdarabolt eredeti, mintegy öt méter széles feliratot restaurálják. A lengyel hatóságok szerint valószínűleg a másolat marad a kapura felszerelve, mert a megrongált jelmondat nem állná ki az időjárás viszontagságait. Utóbbi a többi kiállítási tárgy között lenne megtekinthető.

A múlt héten lengyel és izraeli vezetők, valamint csaknem 30 ország, köztük Magyarország képviselői emlékeztek meg arról, hogy az auschwitzi tábort 65 éve szabadították fel a szovjet csapatok.

 

[popup][/popup]