1973: Biden találkozója Golda Meirrel

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Egyesült Államok újonan megválasztott elnöke veterán külpolitikus. Mikor 1972-ben megválasztották szenátornak, egyik első külföldi útja Izraelbe vezetett. 

Joe Biden 1972-ben; Golda Meir 1970-ben

A fiatal Joe Biden 1973-ban mint 30 éves újdonsült szenátor, első tengerentúli útján Izraelbe látogatott, röviddel a jom kippuri háború előtt, és találkozott Golda Meir akkori izraeli miniszterelnökkel – idézi fel az ujkelet.live.

Biden elmondása szerint a szüntelenül dohányzó Meir, a találkozón – melyet Biden később „élete egyik legfontosabb találkozójának” nevezett – részletezte az Izraelt fenyegető regionális biztonsági fenyegetéseket.

Negyvenhét évvel később Nadav Ejál, a 13-as csatorna újságírója új részleteket árult el a találkozóról, korábban soha nem látott izraeli kormányzati dokumentumok jóvoltából.

A találkozóról egy jelenlévő izraeli vezető tisztviselő készített titkosított feljegyzést.

Biden ekkor figyelmeztetett, hogy Izrael cselekedetei a hatnapos háború alatt elfoglalt területeken „lopakodó annektáláshoz” vezetnek.

Mivel úgy vélte, hogy Izrael katonailag domináns a régióban, azt javasolta, hogy a zsidó állam kezdeményezhetné az első lépést a békéért, egyoldalú kivonulás formájában az olyan területekről, amelyeknek nincs stratégiai jelentősége. (Ahogy azt Nadav Ejál megjegyzi, Izrael csak 2005-ben próbálkozott ilyen megoldással, amikor Ariel Saron miniszterelnökként kivonta az izraeli csapatokat a Gázai övezetből.)

A tisztviselő szerint Biden kritizálta a Nixon-kormányt, amiért hagyja magát Izrael által vezetbi, és panaszkodott, hogy lehetetlen valódi vitát folytatni a Szenátusban a Közel-Keletről, mivel a szenátorok attól félnek, hogy népszerűtlen dolgok hangozhatnak el, amelyek a zsidó választóknak nem fog tetszeni.

Golda Meir elutasította Biden felhívását egyoldalú lépésekre, de beszédbe elegyedett vele a térség problémáiról.

A tisztviselő a dokumentum aljára hozzáfűzte a fiatal szenátorral kapcsolatos személyes benyomásait, mondván, hogy Biden nagy tisztelettel viselkedett az izraeli vezetővel, és többször elmondta, hogy tanulni jött. „És mégis beszéd közben harciasan viselkedett és olyan észrevételeket tett, amelyek a diplomáciai tapasztalatok hiányát jelezték.”

Biden gyakran felidézi az 1973-as találkozóját Meirrel, amikor zsidó vagy Izraellel kapcsolatos eseményeken szólal fel, mint pl. 2015-ben az izraeli nagykövetség függetlenség napi ünnepségén.

Biden bejárta Izraelt és a területeket mintegy 40 nappal a háború október 6-i kitörése előtt. Majd leült az izraeli miniszterelnökkel, aki különféle térképeket mutatott neki és pontosan elmagyarázta, hogy Izrael helyzete, a katonai feszültségek fokozódásával, miért olyan aggasztó. Bident lenyűgözte az izraeli vezető, de a találkozót nyomasztónak írta le. Ezután Meir megkérte Bident, hogy álljanak össze egy fotóra.

„Azt mondta: ‘Szenátor, nagyon gondterheltnek tűnik’” – emlékezett vissza Biden.
„Azt feleltem: Miniszterelnök asszony! ‘A kép, amit Ön lefest…’
Mire ő: ‘Ó, ne aggódjon. Nekünk van egy titkos fegyverünk az arabokkal szemben: Láthatja, nekünk nincs hova mennünk’”.

Teljes cikk

Címkék:Golda Meir, Joe Biden, Jom Kipuri háború

[popup][/popup]