Meghalt a véreskezű parancsnok, a Hamasz Izraelt vádolja

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Hamasz terrorszervezet Izraelt vádolja egyik katonai parancsnokának meggyilkolásával. A szervezet értesülései szerint Mahmúd al-Mabhouh-t, aki a Hamasz egyik fegyveres szárnyának, a Kasszám Brigádoknak fontos tagja volt, január 20-án ölték meg izraeli titkos ügynökök Dubaiban. A férfi a ’80-as években két izraeli katona elrablásáért volt felelős, akiket később meg is öltek. Emellett több Izrael elleni támadás és öngyilkos merénylet kitervelésében is részt vett.
 

A terrorszervezet bosszút esküdött

 

2010. január 30. / ATV

 

A Hamasz-parancsnok temetését Egyiptomban tartották. Öccse, aki nem kapott vízumot az egyiptomiaktól, nem tudott részt venni a gyászszertartáson.
 
 „Először azt hallottuk, hogy természetes módon hunyt el, de az első pillanattól úgy hisszük, hogy a Moszad tette. Izraelt vádoljuk a gyilkossággal” – mondta a halott Hamasz-vezér testvére, Fayeq al-Mabhouh, majd hozzátette: „A nyomozást a fegyveres Kasszám Brigádokra hagyjuk, akik szabadon dönthetnek majd arról, hogyan álljunk bosszút.”

A terrorszervezet vezetőségének egyik tagja Damaszkuszban be is jelentette, hogy bosszúra készülnek. „Ez a bűntény az izraeli megszállás felelőssége, és a mártír, illetve az összes mártír vére nem hiába folyt ki, és a Hamasz fegyveres szárnya válaszolni fog erre a bűntényre a megfelelő helyen és időben” – jelentette ki Ezzat al-Rishq.

Fayeq al-Mabhouh 1960-ban született a Gázai övezetben, de 1989-ben Szíriába költözött és ott is telepedett le. Egyes források szerint Dubaiba érkezésének másnapján ölték meg.

A Hamasz terrorszervezet jelenleg az egész Gázai övezetet uralma alatt tartja. A szélsőségesek külföldi támogatást is kapnak, elsősorban Irántól és Szíriától.
Annak ellenére, hogy a zsidó állam 2005-ben kivonta telepeseit a Gázai övezetből, a terrorcsoport alapokmányában a mai napig szerepel Izrael teljes elpusztításának terve. A szervezet nem volt hajlandó felhagyni a harcokkal és a civilek elleni rakétatámadásokkal.
 

[popup][/popup]