“Nem katolikus feje van”

Írta: A francia szocialisták elítélték egyik befolyásos politikusuk antiszemita kijelentését  - Rovat: Hírek - lapszemle

Georges Freche, Languedoc-Roussillon régió elnöke a L,Express című hetilapban megjelent interjúban azt mondta, hogy a márciusi regionális választásokon azért nem szavaz Laurent Fabiusra, mert “nem katolikus feje van”, így utalva a korábbi szocialista miniszterelnök zsidó származására.
 

 

2010. január 29. / Népszava online

Rasszista kijelentései, köztük a labdarúgó-válogatottra tett megjegyzése (“túl sok a néger a csapatban”) miatt a szocialisták egyik országosan legismertebb, 72 éves politikusát 2007-ben kizárták a pártból, de a helyi tagság kiállt mellette, amit a pártvezetés akkor tudomásul vett.

Az ominózus interjúban a baloldali politikus Fabius egyik nyilatkozatára reagált. A volt miniszterelnök ugyanis jelezte, hogy nem szeretne Freche régiójában választópolgár lenni és rá szavazni, mert nem ért egyet a régióelnök gondolataival. Erre válaszolta azt Freche: “Gondot jelentene nekem erre a fickóra szavazni Normandiában: nem katolikus feje van”.

Martin Aubry, az ellenzéki PS főtitkára közleményében felháborodásának adott hangot, amiért “a köztársaság egyik megválasztott képviselője megsértette a baloldali értékeket”. A pártvezető jelezte: jövő keddre összehívja az országos választmányt, hogy hivatalosan is állást foglaljon Freche kijelentéséről.

Több vezető szocialista politikus, köztük Arnaud Montebourg, Manuel Valls és Claude Bartolone is elítélte Freche kijelentését “undorítónak, elfogadhatatlannak, egyértelműen antiszemitának” minősítve azt. Valamennyien követelték, hogy a párt egyszer s mindenkorra szakítson meg minden kapcsolatot a politikussal.

Hiába zárták ki soraikból, Georges Freche provokációi rendszeresen gondot okoznak a francia szocialistáknak, és elhatárolódásra késztetik a pártvezetést. A helyi tagság körében a kizárása ellenére is népszerű politikus a márciusi regionális választásokon a dél-franciaországi választókerületében a baloldali listát vezeti. Mivel a Szocialista Párt nem állított vele szemben jelöltet, s így hallgatólagosan elfogadta az újrajelölést, nagy az esélye annak, hogy Freche maradjon Languedoc-Roussillon régió elnöke.

Freche “hajtóvadászat” áldozatának tekinti magát, s úgy vélte, eltorzították szavait. “Egy, a franciák által évszázadok óta használt népszerű kifejezéssel válaszoltam arra, hogy miért nem támogatom Laurent Fabiust. Ez a bizalomhiányt fejezi ki és semmi mást” – olvasható a politikus közleményében.
  
 

[popup][/popup]