Propagandaeszköz a holokauszt

Írta: Népszava Online - Rovat: Hírek - lapszemle

Aggodalmat keltett lengyel és olasz zsidó vezetők körében egy vezető lengyel katolikus püspök hétfőn idézett nyilatkozata, amely szerint a zsidók “propagandaeszközként kisajátították” a holokausztot.
 

Aggodalmat keltett egy lengyel püspök nyilatkozata a vészkorszakról

2010. január 26. / Népszava Online

 

Tadeusz Pieronek nyugalmazott püspök, a lengyel katolikus püspöki konferencia egykori titkára – a néhai II. János Pál pápa volt barátja – nyilatkozatát a www.pontifex.roma.it című, konzervatív olasz katolikus internetes lap közölte, két nappal a holokauszt emléknapja előtt.

Pieronek később a lengyel televíziónak úgy nyilatkozott, hogy szavait manipulálták, s tagadta, hogy a portálnak azt mondta volna, a holokauszt “zsidó találmány”. Megjegyezte azt is, hogy nem adott felhatalmazást az interjú közlésére. A nyilatkozat ennek ellenére hétfő este elérhető volt a honlapon.

Ez utóbbi szerint a lengyel egyházi vezető arról beszélt, hogy a (náci) koncentrációs táborokban vitathatatlanul zsidók haltak meg a legnagyobb számban, de lengyel cigányok, olaszok és katolikusok is életüket veszítették. Pieronek a portál szerint azt is kijelentette, hogy “nem helyénvaló ezt a tragédiát propaganda céljára kisajátítani”, illetve a “kommunizmus áldozatai, a katolikusok, az üldözött keresztények” és mások tiszteletére is emléknapokat kellene tartani.

“A zsidóknak azonban jó a sajtója, mert hatalmas pénzügyi források, roppant hatalom és az Egyesült Államok feltétlen támogatása áll mögöttük, ami kedvez bizonyos arroganciának, amelyet tűrhetetlennek tartok” – idézte a lap a nyugalmazott püspököt.

Leone Passerman, a római zsidó közösség egykori vezetője – aki szintén jelent volt, amikor XVI. Benedek pápa január 17-én felkereste a római zsinagógát – megdöbbenését hangoztatta a nyilatkozat kapcsán, főleg annak fényében, hogy az egyházi vezető szájából hangzott el. Piotr Kadlcik, a lengyelországi zsidó közösség feje mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy a nyilatkozat körüli vita nem árnyékolja be a holokauszttal kapcsolatos megemlékezéseket.

Több országban szerdán – az auschwitzi náci haláltábor felszabadításának évfordulóján – tartják a nemzetközi holokauszt emléknapot. Idén a 65 évfordulóról emlékeznek meg.
 

[popup][/popup]