Találkozott az izraeli és a magyar külügyminiszter

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Kitűnőnek nevezte Magyarország és Izrael kapcsolatait a két állam külügyminisztere keddi budapesti találkozója után.
 

 

Balázs Péter külügyminiszter újságíróknak elmondta, izraeli kollégájával folytatott megbeszélésén áttekintették a magyar-izraeli kétoldalú kapcsolatokat, valamint a közel-keleti térség és Közép-Európa helyzetét.

Magyarország és Izrael között a politikai kapcsolatok intenzívek – közölte a magyar külügyminiszter, aki példaként említette az államfő 2008-as és a kormányfő 2009-es izraeli látogatását.

Hozzátette: a gazdasági együttműködést vegyes bizottság segíti, s a közeljövőben Budapestre várják az izraeli gazdasági és kereskedelmi minisztert.

Kitért arra is, hogy mintegy kétezer izraeli cég tevékenykedik Magyarországon, eddig csaknem 3 milliárd dollárt fektettek be. Az együttműködés korszerű iparágakban valósul meg – mondta -, példaként említve a gyógyszeripart és nanotechnológiát.

Intenzívek a kulturális kapcsolatok is a két állam között – fűzte hozzá.

Megjegyezte: nem először találkozott az izraeli külügyminiszterrel, de a magyar fővárosban először ültek tárgyalóasztalhoz.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Magyarország aktív diplomáciával igyekszik segíteni a közel-keleti békefolyamatot. E kérdésben rendszeresen egyeztetnek a szövetségesekkel. Magyarország támogatja az amerikai adminisztráció törekvéseit – közölte.

Megjegyezte: Magyarországnak az az álláspontja, hogy a közel-keleti rendezéshez először Izrael és a létrehozandó palesztin állam földrajzi határait kellene meghatározni.

Avigdor Liberman, Izrael miniszterelnök-helyettese, külügyminisztere elmondta: a tárgyalásokon szó volt Iránról, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetről (OECD)és a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról. Felidézte, hogy a két állam húsz éve állította helyre a diplomáciai kapcsolatot egymással, a két évtized alatt a kapcsolatok elmélyültek.

Magyarország a volt szovjet blokk államai közül elsőként vette fel újra a diplomáciai kapcsolatot Izraellel – mondta, hozzátéve: Magyarországon él Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége.
 

[popup][/popup]