Antiszemitizmus dömping

Írta: Népszava Online - Rovat: Hírek - lapszemle

Tíz éve nem volt olyan sok ismertté vált antiszemita cselekmény a világon, mint tavaly – áll abban a felmérésben, amelyet vasárnap terjesztett az izraeli miniszterelnöki hivatal elé a tájékoztatási minisztérium.
 

Izrael: Tombol az antiszemitizmus  

 

2010. január 25. / Népszava Online

 

2009-ben több mint ötszáz antiszemita indíttatású cselekmény történt a világban, zömük Franciaországban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban – olvasható a jelentésben, amely azonban országokra lebontva nem közöl adatokat.

Az esetgyűjtést a Tel-avivi Egyetem antiszemitizmus elleni kutatóintézete végezte el, amely minden évben megteszi ezt az 1990-es évek óta.

A jelentés készítői szerint az esetszám növekedésének egyik kiváltó oka az izraeli hadseregnek a Hamász palesztin radikális mozgalom elleni offenzívája, amely 2008 végén, 2009 elején tartott három héten át a Gázai övezetben. “Az Izrael elleni szélsőséges propaganda, amely tapasztalható volt a katonai művelet után, azt eredményezte, hogy egyesültek a radikális iszlamisták a klasszikus antiszemitákkal” – állapították meg.

A jelentéstevők azzal a felhívással fordulnak a nemzetközi közösséghez, hogy lépjen fel “az antiszemitizmus bizonyos formájának legitimálása, annak tendenciája ellen”, a jelentéstevők szerint a legitimálás “Izrael politikai bírálatának örve alatt folyik”.

 

[popup][/popup]