Keresztény hagyomány, zsidó örökség

Írta: Orientpress - Rovat: Hírek - lapszemle

A Magyar Kultúra Napja szimbolikus jelentőségű eseményhez kötődik: 1823-ban ezen a napon született legfontosabb nemzeti jelképeink egyike, a magyarság önkifejezésének egyik legértékesebb alkotása, a Himnusz. De hasonlóan jelképez minket, magyarokat minden vers, könyv, film, színházi előadás, zene, festmény és más műalkotás, amivel mi, magyarok kifejezzük a bennünk lévő értékeket. Ezért fontos minden olyan kulturális esemény is, amely lehetőséget kínál arra, hogy közvetítsük ezeket – írja közleményében Mesteházy Attila.
 

Mesterházy: Helye van a keresztény hagyománynak, a zsidó örökségnek 

 

2010. január 23. / Orientpress

 

Ilyen kiemelkedő lehetőség, hogy 2010-ben Pécs Európa Kulturális Fővárosa: ezáltal a magyar kultúrának idén nem csak egyetlen kiemelt napja van, hanem 365. Valamennyi nap egy-egy alkalom, hogy megmutassuk magunkat mindenkinek, aki kíváncsi a magyar kultúra értékeire – olvasható az MSZP miniszterelnök-jelöltjének üzenetében.

Ezek között az értékek között pedig egyformán helye van a keresztény hagyománynak, mint a zsidó örökségnek, a magyarországi cigányság művészetének, az itt élő szlovák, szerb, német vagy más nemzetiség értékeinek. Mert sokszínű a magyar nemzet, és az a magyar kultúra is.

Sokszínűség, nyitottság és befogadás: ezek a magyar kultúra legfontosabb értékei, és ezek a magyar nemzet legbecsesebb hagyományai. A Magyar Kultúra Napján kívánom az ország valamennyi polgárának, hogy őrizzük felelősen, gyarapítsuk kitartóan ezeket az értékeket, és éljük meg örömmel összetartozásunkat – zárul a politikus dokumentuma.

 

[popup][/popup]