1945: péntektől a romániai mozikban a kíméletlen magyar thriller

Írta: maszol.ro - Rovat: Hírek - lapszemle

Török Ferenc 13 nemzetközi filmfesztiválon díjazott filmjének díszbemutatója lesz pénteken Marosvásárhelyen, szombaton Kolozsváron, november 12-én Nagyváradon, november 13-án pedig Bukarestben – mind a négy városba az alkotók is elkísérik a legújabb, romániai moziforgalmazásba kerülő magyar filmet, közli a film hazai forgalmazója, a Filmtett Egyesület.

 

 

Díszbemutató négy városban

November 10-én, pénteken 18:30-tól a marosvásárhelyi Kultúrpalotában az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm-fesztiválon tartott vetítésen részt vesz a film forgatókönyvírója, Szántó T. Gábor és zeneszerzője, Szemző Tibor. Az eseményt Gőz László és Szemző Tibor mozikoncertje kíséri. Előadásuk egyfajta élő továbbgondolása, kitágítása az 1945 című film Szemző Tibor által komponált zenei világnak. Gőz a rá jellemző, hasonlíthatatlan felfogásban reflektál a film hangjaira, Szemző narrátorként kalauzolja a koncert közönségét e különleges időutazáson, 1945 nyarának egyetlen napjára fókuszálva, felidézve a zenei kompozíció forrásait és az inspi­rációul szolgáló szövegeket. A rendhagyó est vizuális képanyagát, Ragályi Elemér fekete-fehér képsorainak filmbeli részletei és kimaradt kockái, illetve korabeli fotográfiák erősítik. Feszti­válon kívül a marosvásárhelyi mozikban november 17-étől lehet majd megnézni a filmet.

November 11-én, szombaton 19:30-tól a kolozsvári Győzelem moziban a film díszbemutatóján részt vesz rendezője, Török Ferenc és forgatókönyvírója, Szántó T. Gábor.

November 12-én, vasárnap Nagyváradon 19:00 órától a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében szervezett díszbemutatón részt vesz a film főszereplője, Rudolf Péter.

November 13-án, hétfőn 20:00 órától a bukaresti Román Parasztmúzeumban Török Ferenc filmje nyitja a 11. Bukaresti Magyar Filmhét műsorát, órakor. A vetítésen részt vesz Szántó T. Gábor. Az eseményt Gőz László és Szemző Tibor mozikoncertje kíséri, és a film standfotósa, Szilágyi Lenke a forgatáson készült fényképeiből nyílik kiállítás. A hónap második felében a film megtekinthető lesz az Elvire Popescu mozi műsorán.

November 12-étől Csíkszeredában is meg lehet nézni az 1945-öt, és a film december 6-án eljut Székelyudvarhelyre is.

12 év alatt készült el a „fekete ballada”

A Szántó T. Gábor novellája alapján készült filmdráma története 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, egy kelet-magyarországi faluban, ahol mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készült. A téma a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon.

„1945 augusztusában vagyunk, a világháború épp most ért véget (a rádióból megtudhatjuk, hogy Japánra ledobták a második atombombát is, Hirosima után Nagaszakira), a kivonuló németek helyét átvették a szovjet »felszabadítók« katonai terepjárói, és készülődnek a háború utáni első választásokra. Ebben a közegben robban a hír: »visszajöttek!« Hogy kik? Hát ők. Akik nem önszántukból távoztak néhány éve, hanem vitték őket marhavagonban – és most is vonaton jönnek, igaz, hogy csak ketten vannak és állítólag illatszereket hoznak gyanús ládákban, de »jobb félni, mint megijedni«. Az illatszernek azért van némi nyugtalanító jelentősége, mert a falu jegyzője, a Rudolf Péter alakította Szentes István épp fia lagziját rendezi, a fiú »atyai öröksége« pedig történetesen a helyi drogéria, amelynek a korábbi tulajdonosai az elhurcoltak közt voltak…” – írja Papp Attila Zsolt a Filmtett portálon közölt kritikájában.

A film forgatókönyvét Szántó T. Gábor és Török Ferenc közösen írta, operatőre a világhírű Ragályi Elemér, látványtervezője Rajk László, zeneszerzője Szemző Tibor, hangmestere Zányi Tamás, vágója Barsi Béla. A fontosabb szerepeket Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítja.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]