Kocsis Zoltán fejezte be a művet

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Szombat este mutatja be a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a teljessé vált Mózes és Áron című operát.
 

Világpremier a Müpában

 

2010. január 15. /  Híradó   

 

Világpremier tanúja lehet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közönsége. Kocsis Zoltán megkomponálta Arnold Schönberg három felvonásosra tervezett, de két felvonás után torzóban maradt operája, a Mózes és Áron harmadik felvonását. Szombat este az így teljessé vált mű hangzik el a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Kocsis Zoltán a távirati kérdésére elmondta,  Schönberg befejezte a librettót, és három biztosan azonosítható zenei vázlatot is lejegyzett a harmadik felvonáshoz. “Már nyáron erősen foglalkoztatott a kérdés, vajon torzóban kell-e maradnia a zenedrámának, vagy teljessé tehető az alkotás. Eddig senki nem merte vállalni, hogy egy ilyen zeneszerző-óriás után akár csak három hangot leírjon. Véleményem szerint mindez merészség és szabadság kérdése. Ha valakinek van fantáziája, és nem kötik béklyók, a nagy alkotók nyomán – hangsúlyozom: nem a farvizén, hanem a vezetésével – messzire juthat. Érdekelnek a befejezetlen alkotások. Természetesen nem lehet és nem is szükséges mindent kiegészíteni” – tette hozzá. 

A zongorakivonatot és a szólamanyagot Csengery Dániel készítette el, míg Kocsis Zoltán a partitúrával foglalkozott. A zeneszerző szerint ez szerencsés megoldásnak bizonyult, hiszen december elején betörtek a lakásába, és elvitték a laptopját, amelyben a megszerkesztett partitúra volt.

A műről Kocsis Zoltán elmondta, ezt a schönbergi Mózes és Áron-történetet csak a szerző zenei újítása, a dodekafónia, által lehetett megírni. “A tizenkétfokúság módszere óriási szabadságot kínál a zeneszerzőnek. Ezt a technikát Schönberg a húszas évek közepétől kezdve már alkalmazta. Az operán 1928 körül kezdett dolgozni. 1932-33-ban készült az első két felvonás és a harmadik felvonás szövege. A zeneszerző ugyanis a librettót is maga írta a Der biblische Weg (A bibliai út) című korábbi színműve alapján. A Mózes és Áron egyfajta propagandaműnek készült annak érdekében, hogy a világ zsidó népessége – az akkori ugandai és madagaszkári elképzelésekkel szemben – az ősi földre, Palesztinába térjen vissza” – ismertette Kocsis Zoltán. 

[popup][/popup]